Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj nejmilejší svátek - Halloween

     Neznám snad jediného Čecha nebo Češku, kteří by nemilovali naše kouzelné pohádky plné hastrmanů, čarodějnic, princezen, čertů a hloupých Honzů. Ani já nejsem v tomto směru žádná výjimka, a občas mě napadá otázka, proč má zrovna náš národ tolik v oblibě příběhy založené na starých pohanských tradicích a pověrách. Je to tím, že máme bujnou fantazii, že se tak rádi bojíme, nebo je v tom náš hluboce zakořeněný smysl pro spravedlnost, která v pohádce vždy s přehledem zvítězí?

Halloween v tiskarne

     Myslím si, že asi od všeho trochu, a když si chci někdy zlepšit náladu nebo si odpočinout, podívám se na některou z mnoha pohádek, které jsem si z Čech přivezla nebo nechala poslat mými rodiči. Sleduji, jak po televizní obrazovce pobíhají čerti a čarodějnice, a je mi fajn! A tak trošku mě mrzí, že v Čechách není populární svátek Halloween, ke kterému se všechny tyto kouzelné příběhy českých tvůrců hodí vlastně víc, než naprostá většina slabomyslných horrorů z dílny Hollywoodu.
     Halloween se během let stal snad mým nejoblíbenějším svátkem, a nejsem zdaleka sama, v USA slaví poslední den v říjnu více než 80% dětí i dospělých, navzdory každoročním varováním ze strany protestantské církve. Předpokládám, že je většině lidem tento svátek alespoň trošku známý, ale vzhledem k tomu, že existuje o jeho vzniku několik teorií, ráda bych popsala alespoň ve zkratce tu, která je pokládána za nejvíce pravděpodobnou.
     Podle dostupných zdrojů, svátek Halloween se slavil již v 5. století před naším letopočtem jako součást oslav svátku Samhain. Keltští pohané věřili, že v tuto noc duchové zemřelých navštěvují živé, a proto dávali na zápraží svých obydlí jídlo pro ty dobré, a zároveň schovávali své obličeje za masky, aby zmátli a ochránili se před těmi zlými. O mnoho století později, katolická církev prohlásila 1. listopad za Svátek všech svatých, aby odvedla pozornost od této pohanské tradice, ale to se jí nikdy nepodařilo, a Halloween se časem stal, alespoň pro Iry v USA, vlastně svátkem katolíků. Irové, kteří houfně emigrovali do Ameriky ve 40. letech devatenáctého století, tuto tradici přivezli sebou, vydlabané brambory byly nahrazeny vydlabanými dýněmi, a díky velké kampani převážně irských katolíků ve 20. letech minulého století, opravdu nastal její rozkvět, i když původně byla propagována jako společná oslava podzimu, při které se pořádaly party s maskami pro děti i dospělé. Od 50. let se tyto oslavy zaměřují zejména na děti.
     A jak se slaví Halloween dnes? Zde na středozápadě USA se okolí domů zdobí vydlabanými dýněmi, posazenými na balíkách slámy, kolem kterých postávají čarodějnice, černé kočky či duchové. Občas můžete ale narazit i na oběšence na stromě, nebo na malý hřbitůvek, často s žertovnými nápisy na náhrobcích. Večer se děti obléknou do kostýmů a nasadí si masky, a ulice se hemží malými duchy, čaroději, ale i princeznami a postavičkami z různých filmů a pohádek. U malých kluků jsou velmi populární Superman a Batman, ale i kovboj nebo pirát, malé holčičky se samozřejmě nejraději strojí jako Sněhurky a Popelky, ale fantazii se meze nekladou. Děti chodí ve skupinkách, ty malé spolu s rodiči, a navštěvují sousedy, kteří jim dávají většinou sladkosti (říkám většinou, neboť náš soused zubař samozřejmě rozdává zubní kartáčky).
     Další akce pro děti jsou například v místním obchodním domě, kde sladkosti rozdávají dětem usměvaví prodavači, nebo na místní policejní stanici, kde policisté vystaví "strašidelné vězení", ve kterém úpí trestanci, nebo středověkou mučírnu a hladomornu, kde vřeští věční zločinci. Mrňousové s vyvalenýma očima slibují, jak budou poslouchat rodiče, aby se do těchto míst nikdy nedostali, a jsou za to odměněni knížkami a různými drobnostmi od místních sponzorů.
     Naše nejoblíbenější místo k oslavě Halloweenů je ale místní tiskárna, která pořádá "Den otevřených dveří" jeden až dva dny před samotným svátkem. Po dobu několika týdnů zaměstnanci vyrábějí dekorace z papíru, lepenky a igelitu, a připravují pro děti různé atrakce a hry přímo v prostorách tiskárny. V každém úseku se zároveň objeví velké tabule s vysvětlením, k čemu který stroj slouží, a jak se vyrábějí knížky - místní tiskárna se totiž zabývá především výrobou učebnic pro děti v celých Spojených státech. Návštěvníci se tak mají možnost seznámit s celou výrobou a zároveň se pobavit při procházení strašidelnými tunely či hraním různých her. Přibližně uprostřed cesty na ně čeká malé občerstvení, při kterém hraje místní kapela country muziku, a děti mohou tancovat nebo si vybít energii skákáním ve velkém nafukovacím hradu. Všude se samozřejmě rozdávají bonbóny, omalovánky a drobné hračky. Na parkovišti před tiskárnou si děti mohou pod dohledem hasičů prohlédnout a prolézt jejích ohromné červené auto, a hned vedle podstoupit školení, jak se zachovat v případě požáru.
     Za tuto zábavu se platí dobrovolné vstupné v podobě konzervy, které se shromažďují u vchodu, a jsou následující den odvezeny do místní "spíže" pro potřebné spoluobčany. Většina potravin se poskytuje spolu s noclehem a lékařskou péčí místním bezdomovcům, ale "spíž" je otevřena každému, kdo se ocitne v momentální finanční tísni, a potřebuje jídlo, oblečení nebo ošetření lékařem ci zubařem, a je celá financována z místních soukromých zdrojů.
     Když se na svátek Halloweena vrátíme večer domů, děti vybalí bonbóny, z nichž malou část dostanou hned, a zbytek je na příděl většinou po dobu několika příštích týdnů. Poté si pustíme strašidelný film pro děti nebo některou českou pohádku, mlsáme a vyprávíme si do noci strašidelné historky, protože se hrozně rádi bojíme. Naše oblíbené příběhy jsou i z knížky "Staré pověsti pražské", které miluji již od dětství, ale zároveň mě u nich vždy znovu napadá, jak moc bych přála tento kouzelný svátek i všem českým dětem. Vám by se nelíbil?

 

 

Autor: Pavlina OToole | čtvrtek 30.10.2008 23:30 | karma článku: 18,39 | přečteno: 3541x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Pan prezident asi nemá angličtinu rád

Když jsem v neděli večer zhlédla záznam z čínského studia během prezidentovy návštěvy a pak si poslechla i záznam Hovorů z Lán, poléval mě místy studený pot z jeho výslovnosti, z nesrozumitelného povídání, ale zejména pak při jeho svérázném překladu z angličtiny do mateřského jazyka. Ráda bych mu nejen vysvětlila, v čem dělá chyby a v čem se mýlí, ale navrhla bych mu i rozumné řešení.

4.11.2014 v 2:36 | Karma: 48,84 | Přečteno: 90949x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Asi tomu rasismu špatně rozumím...

28. srpna uplyne padesát a jeden rok ode dne, kdy Martin Luther King Jr. přednesl ve Washingtonu svůj projev, který je znám pod názvem „Mám sen“. Jedna věta v jeho projevu mi utkvěla v hlavě obzvlášť výrazně: „Mám sen, že jednou budou mé čtyři děti žít v zemi, kde budou souzeny ne podle barvy jejich kůže, ale podle jejich charakteru.“ Přiznám se, že mám tu větu moc ráda a že s ní naprosto souhlasím. Každý z nás by měl být posuzován dle našich skutků a ne dle příslušenství k nějaké skupině, která je nám navíc dána geneticky.

27.8.2014 v 2:32 | Karma: 38,74 | Přečteno: 3910x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Potravinové lístky aneb sociální dávky v USA

Kolega Roman Šebl včera uveřejnil svůj blog s názvem „47,6 miliónů Američanů pobírá potravinové lístky“, který mě svým tématem zaujal. Přiznám se, že mě ale nemile překvapily základní neznalosti autora k tématu, o kterém s takovým zápalem píše. Vzhledem k tomu, že jsem v českém tisku zaznamenala nejeden článek či blog na téma "Food Stamps", a prakticky vždy se jednalo o velmi zjednodušené a jednostranné informace, ráda bych českým čtenářům přiblížila, co to jsou potravinové lístky, k čemu slouží, kdo je od státu dostává a jak jsou zneužívány.

20.2.2014 v 3:29 | Karma: 34,24 | Přečteno: 6224x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Ze zákulisí voleb na prvním stupni ZŠ

Náš Kevin se rozhodl, že se stane prezidentem, když mu byly tři roky. Nastoupil totiž právě do školky, ve které se kromě s novými kamarády, školním řádem a nepříliš oblíbenou ústavní stravou seznámil i s úlomky americké historie. Největší dojem na něj udělal první americký prezident, George Washington, a malý Kevin se stal nejen jeho velikým obdivovatelem, ale vzal si také do hlavy, že bude i jeho úspěšným následovníkem.

23.10.2013 v 15:20 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Křik týraného člověka

Paní Irena Fuchsová napsala blog s názvem „Týrané ženy, týraní muži – musíte křičet!“, ve kterém popisuje situaci, které byla svědkem. Viděla na vlastní oči fyzické napadení ženy jejím manželem, a nyní doufá, že se jí žena ozve a ona jí poradí. Poradí jí jednu věc, že musí křičet.

4.2.2013 v 2:05 | Karma: 35,26 | Přečteno: 3878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Domek se zahrádkou v jižních Čechách
Domek se zahrádkou v jižních Čechách

Stráž nad Nežárkou - Dolní Lhota, okres Jindřichův Hradec
2 790 000 Kč

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite