Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo by mel rozhodovat o potratu

Pri cteni clanku a diskuzi tocicich se okolo interrupce mne napadlo nekolik zajimavych reseni, ktera by mohla pomoci rozsoudit spor o tom, kdo ma jake pravo. Souhlasim, ze zaverecne rozhodnuti by mela v kazdem pripade ucinit zena, ale podle meho nazoru by mela splnit jednu ze dvou podminek:

     Pokud se rozhodne k ukonceni sveho neplanovaneho tehotenstvi, zajde si zena ke svemu zenskemu lekari a pozada o zakrok. Lekar ji zaroven s vysetrenim a objednanim preda slozku obsahujici pisemne informace o zdravotnim riziku, vyvoji plodu, planovanem rodicovstvi a mistech, kam se muze v pripade potreby obratit. Pokud po precteni materialu a podpisu, ze byla nalezite vzdelana a rozumi vsem nasledkum, i nadale trva na ukonceni tehotenstvi, je to jeji pravo. Partner by mel byt soucasti procesu, i kdyz je mi jasne, ze to neni vzdy mozne. Snad neni nutne dodavat, ze by interrupce mela byt tim poslednim resenim.

     Druhy pripad je zena, kterou rizika nezajimaji a domniva se, ze ona vi vse nejlepe a zadnou osvetu ci pomoc nepotrebuje. U te staci, kdyz podepise jakesi "odmitnuti osvety a prijeti financni odpovednosti", zakrok i pripadne dusledky si zaplati ze sveho, a nemusi nikomu skladat ucty. Mezi nasledky ale patri nejen komplikace ze samotneho ukonceni, ale i nasledky dlouhodobe, uvedene na konci clanku, o leceni pohlavnich nemoci nemluve.

     Asi se ptate, jaky je zde rozdil, a odpoved je - veliky. Musime si uvedomit, ze vsichni, kteri plati zdravotni pojisteni, prispivaji financne i na ukonceni tehotenstvi kazde zeny. Pokud se provede pouze zakrok a jde se domu, v mnoha pripadech to nebude naposledy. Lehkovazny clovek sve zvyky nezmeni, a spolecnost na to bude doplacet. Samozrejme je zde potreba rozlisovat, kazda zena se muze v zivote dostat do situace, kdy neplanovane otehotni, a neni to pro ni lehka situace, zejmena po citove strance. Pokud je ale v okoli zeny podpurny system, kam se muze obratit a ktery ji pomuze prekonat prekazky, ma napul vyhrano. Zde je na miste odkaz na socialni peci, psychologa, dobrovolnou organizaci ci farare, podle vlastniho vyberu. Zajimavosti urcite je i to, ze duchovni, vzdelani o poslednich vyzkumech vedy, jsou casto v diskuzich nazyvani tmari temi, kteri podporuji stare komunisticke praktiky...  

     Dalsi problem je znalost rizik, ktera ukonceni tehotenstvi prinasi, a neni jich malo. Clovek, ktery tvrdi, ze jde jen odstraneni shluku bunek a jde se dal si bud konejsi sve vlastni svedomi nebo je to hlupak bez zakladnich znalosti - nejspise sam pouhy nahodny shluk bunek. Prehled rizik, komplikaci  a faktu se nachazi na konci clanku i s odkazy.

     Vyskyt situaci, kdy dochazi k ukonceni tehotenstvi se da snizit na minimum pouze vzdelanim o bezpecnem sexu, dostupne antikoncepci a planovanem rodicovstvi, nejlepe jiz v poslednim rocniku zakladni skoly. Prevence by mela byt na prvnim miste. Neodpustim si poznamku k pedagogum, kteri mi budou rikat, ze toto vzdelani by melo byt zejmena v rodinach - melo, ale prave v rodinach, kde je ho potreba nejvice, se tak nestava, a to je realita. Nasledky nese cela spolecnost a je v jejim vlastnim zajmu osvetu ve skolach co nejvice podporovat.

     Pouze jedinec, ktery je nalezite vzdelan o sve situaci, je schopen se svobodne rozhodnout, a to je klic k reseni celeho problemu. Vim, ze se pocet interrupci v Cechach kazdym rokem snizuje, ale stale se jedna o tisice zakroku rocne, o tisice ohrozenych zen a znicenych potencionalnich zivotu.

Ale misto dlouheho povidani Vam nabizim par udaju, ackoli ne vsechny se tykaji vsech metod interrupce, ale kde se mnoha rizika nasobi poctem prodelanych ukonu v zivote zeny:

O diteti:

v 6-ti tydnech jiz bije srdce 

12-ti tydenni embryo ma jiz plne formovany mozek, dokaze si cucat palec a citit bolest

Rizika interrupce pro zenu:

Vysoka ztrata krve, vyzadujici nekdy druhy zakrok, pripadne vyjmuti delohy

Infekce, ktera muze zpusobit neplodnost

Poraneni delohy, pripadne dalsich organu

Poraneni delozniho cipku nebo vejcovodu, vedouci k naslednym samovolnym potratum ci neplodnosti

Zvysene riziko vyskytu budoucich mimodeloznich tehotenstvi

Zvysene riziko rakoviny delozniho cipku, vajecniku a jater

Zvysene riziko rakoviny prsu, i nekolikanasobne 

Smrt

Deprese

Nechut a odmitani sexu

Pocit viny a sebevrazedne myslenky

Riziko zvysene konzumace alkoholu, drogy

 

    Co dodat? Jen to, ze se tesim na vase nazory a pripominky...       

 

http://www.prolife.cz/potrat/?id=19

http://www.i-am-pregnant.com/Pregnancy/calendar/week/12 

http://www.afterabortion.info/physica.html

http://www.mycpc.org/abortion_risks.html#2

http://www.johnstonsarchive.net/policy/abortion/abriskeditorial.html

Autor: Pavlina OToole | neděle 13.4.2008 10:17 | karma článku: 22,10 | přečteno: 4078x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Pan prezident asi nemá angličtinu rád

Když jsem v neděli večer zhlédla záznam z čínského studia během prezidentovy návštěvy a pak si poslechla i záznam Hovorů z Lán, poléval mě místy studený pot z jeho výslovnosti, z nesrozumitelného povídání, ale zejména pak při jeho svérázném překladu z angličtiny do mateřského jazyka. Ráda bych mu nejen vysvětlila, v čem dělá chyby a v čem se mýlí, ale navrhla bych mu i rozumné řešení.

4.11.2014 v 2:36 | Karma: 48,84 | Přečteno: 90949x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Asi tomu rasismu špatně rozumím...

28. srpna uplyne padesát a jeden rok ode dne, kdy Martin Luther King Jr. přednesl ve Washingtonu svůj projev, který je znám pod názvem „Mám sen“. Jedna věta v jeho projevu mi utkvěla v hlavě obzvlášť výrazně: „Mám sen, že jednou budou mé čtyři děti žít v zemi, kde budou souzeny ne podle barvy jejich kůže, ale podle jejich charakteru.“ Přiznám se, že mám tu větu moc ráda a že s ní naprosto souhlasím. Každý z nás by měl být posuzován dle našich skutků a ne dle příslušenství k nějaké skupině, která je nám navíc dána geneticky.

27.8.2014 v 2:32 | Karma: 38,74 | Přečteno: 3910x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Potravinové lístky aneb sociální dávky v USA

Kolega Roman Šebl včera uveřejnil svůj blog s názvem „47,6 miliónů Američanů pobírá potravinové lístky“, který mě svým tématem zaujal. Přiznám se, že mě ale nemile překvapily základní neznalosti autora k tématu, o kterém s takovým zápalem píše. Vzhledem k tomu, že jsem v českém tisku zaznamenala nejeden článek či blog na téma "Food Stamps", a prakticky vždy se jednalo o velmi zjednodušené a jednostranné informace, ráda bych českým čtenářům přiblížila, co to jsou potravinové lístky, k čemu slouží, kdo je od státu dostává a jak jsou zneužívány.

20.2.2014 v 3:29 | Karma: 34,24 | Přečteno: 6224x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Ze zákulisí voleb na prvním stupni ZŠ

Náš Kevin se rozhodl, že se stane prezidentem, když mu byly tři roky. Nastoupil totiž právě do školky, ve které se kromě s novými kamarády, školním řádem a nepříliš oblíbenou ústavní stravou seznámil i s úlomky americké historie. Největší dojem na něj udělal první americký prezident, George Washington, a malý Kevin se stal nejen jeho velikým obdivovatelem, ale vzal si také do hlavy, že bude i jeho úspěšným následovníkem.

23.10.2013 v 15:20 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Křik týraného člověka

Paní Irena Fuchsová napsala blog s názvem „Týrané ženy, týraní muži – musíte křičet!“, ve kterém popisuje situaci, které byla svědkem. Viděla na vlastní oči fyzické napadení ženy jejím manželem, a nyní doufá, že se jí žena ozve a ona jí poradí. Poradí jí jednu věc, že musí křičet.

4.2.2013 v 2:05 | Karma: 35,26 | Přečteno: 3878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite