Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Socialismus i kapitalismus v USA prosperuje v kostele

Na prvni pohled to vypada jako nesmysl - jak by mohl v USA prosperovat socialismus, a jeste navic v kostele? Priznam se, ze "prosperuje" je v teto souvislosti mozna trosku silne slovo, ale posoudit muzete sami. Je ovsem nutno dodat, ze zde nejde o kazdy kostel ci o kazdou viru, ale o velmi specificky druh nabozenstvi - nedominantni krestanstvi.

USA je zemi unikatni a ruznorodou, a ve stejnem duchu zde existuje i vira. Domnivam se, ze se pravdepodobne jedna o jedinou zemi na svete, ktera ma zastupce kdyz ne vsech, tak drtive vetsiny nabozenstvich se vsemi jejich odvetvimi, a jeste k tomu par vlastnich.

Pokud budete cestovat po Spojenych Statech, zanedlouho si zajiste vsimnete, ze kazda mala vesnicka o trech obytnych domcich miva take mistni bar, casto i benzinovou pumpu, a urcite nejmene dva az pet kostelu. O jake kostely, respektive jake viry, zalezi na tom, v jake oblasti se nalezate, ale urcite narazite nejmene na katolicky, protestansky a krestansky.

Nedominantni krestansky kostel je otevreny vsem lidem, kteri se citi krestany nebo jimi chteji byt, bez ohledu na jejich minule vyznani. Vetsinou vznikne jako maly odstepek od kostela jineho, casto prave katolickeho ci evangelickeho, ci prostym zalozenim nekolika vericimi. Znala jsem ovsem i pastora, ktery mel jedenact dospelych deti, a prave ty tvorily veskere osazenstvo kostela, ktery si on zalozil.

Maly krestansky kostel se vyznacuje tim, ze ma jednoho, popripade dva pastory a maximalne par desitek clenu, kteri se setkavaji jednou ci dvakrat tydne. Vetsinou se nejprve schazi v domacnostech, ale pozdeji si pronajmou nejaky ten prostor, casto v jinem kostele. Znam jednu skupinu, ktera si kazdou nedeli pronajima synagogu, ve ktere docasne zakryje zidovske symboly, vztyci kriz a kazani muze zacit. Pastor a jeho rodina jsou ustrednimi osobami cele skupiny. V zacinajici fazi byva zamestnany i v civilu, zije skromne a pomaha svym bliznim. Jeho zena pomaha svemu muzi i ostatnim vericim, a je vsem vyznamnou oporou.

Samotna bohosluzba se te katolicke nepodoba ani nahodou. V prvni rade, varhany nahradi kapela hrajici a zpivajici rock, zadne zalmy. Obecenstvo take tise nesedi ani nekleci, ale naopak vyskoci, nadsene tanci a zpiva o Jezisi Kristu. Cely obrazek pripomina spise koncert nebo party nez nedelni poslech Slova Boziho.  Po pulhodine zpevu a tance se hudebnici i verici usadi, a zaroven s vybercimi milodaru prichazi i pastor, vitan nadsenym potleskem. V nasledujici hodince se venuje kazani na dane tema - vetsinou jde o pribeh ci vetu z Noveho zakona, jez je rozebrana, nove vysvetlena a snad i pochopena jako dalsi slib posmrtneho zivota. Pote se opet tanci a zpiva, prichazi do tranzu a obcas i omdliva. Ale kazda zabava ma svuj konec, kapela dohraje posledni pisen a lide opousteji sva mista.

V tuto chvili zacina volna zabava nebo-li obchodni cast techto nedelnich setkani. Zatimco muzi srazi dohromady nekolik stolu a pastorova zena doda vodu, kavu a talirky i vidlicky na jedno pouziti, zeny prinasi spousty dobrot, ktere pro tuto prilezitost navarily a napekly, vyjimecne nakoupily. Jelikoz je vetsina techto zen v domacnosti a casto sve deti doma vyucuje, jejich hovor se behem tohoto nedelniho obeda ve stylu velkeho bufetu toci okolo deti, vychovy, probrane skolni latky a novych receptu, ktere dnes ostatni zaujaly. Muzi se zase krome sportu zameri na tema pracovnich prilezitosti za vydatne podpory pastora, nebot nekolik drobnych podnikatelu vzdy shani vydelek a nekolik zamoznejsich clenu  ma vzdy nejakou potrebu opravy ci vylepseni. Zatimco jidlo pomalu ale jiste mizi ze stolu, muzi dojednavaji posledni malickosti ustnich smluv a vymenuji si telefonni cisla, a pastor je nadmiru spokojen. Dobre vi, ze jeho i Bozi pomoc budou pristi nedeli nalezite odmeneny jak podnikatelem, tak zakaznikem. Je samozrejmosti, ze co se tyce obchodnich vztahu, clenove jednoho kostela maji vzdy prednost pred ostatnimi, a maly nedelni poplatek je jen malickost ocenujici poskytnutou prilezitost.

Clovek, ktery vyrustal v socialistickem Ceskoslovensku, dokaze ocenit absurditu prvku, vyskytujicich se  v mistni nabozenske komunite: radostny zpev a tanec, plamenny proslov, slibujici uzasnou budoucnost, obcerstveni s dojednanim melouchu a uplatek mocnemu, aby nam i nadale zachoval svou prizen...

Prumerny pastor dokaze tento stav udrzovat pomerne dlouho, ale sikulovi to nestaci. Popadne ho pycha a velikasstvi, hlavni zamestnani opousti, a zacne hovoriti s Bohem. Pristi nedeli prednese svym vericim novou vizi: jejich poslanim je vybudovat novy, velky kostel a ziskat co nejvice priznivcu, nebot nevime ani dne ani hodiny. S rostoucim osazenstvem roste i pastoruv dum a bankovni konto, o ambicich nemluve.

A v teto chvili se mnozi ocitnou na rozcesti: Ti slabsi, starsi, unavenejsi ci opatrnejsi se odstepi a utvori novou komorni skupinu, kde nevladne ani moc ani dolar, vsichni se maji priblizne stejne a ziji dle svych osvedcenych zakonu a pravidel. Dobrotivy pastor zprostredkovava obchody a dohlizi nad tim, aby nikdo nestradal, pomaha potrebnym. Ale ti, kteri jsou silnejsi, schopnejsi a odvaznejsi, nebo tomu veri, se zapoji do budovani velkeho kostela. Prilakaji kapital, pretahnou cleny konkurenci a disponuji velkym majetkem, nekteri maji i vlastni program v televizi. Poradaji velke charitativni akce a pomahaji mnoha lidem, s penezi totiz prichazi ruku v ruce i vetsi odpovednost. Nekteri konaji dobro ve velkem mnoho let, nekteri selzou a odejdou, jak uz to v zivote byva.

Podstatne je, ze kazde spolecenstvi ma cleny, kteri maji radi rad a klid, a vyhovuje jim zit ve skupince, kde jsou si vsichni rovni a pomahaji si navzajem. Kazde spolecenstvi ma take cleny, ktere toto usporadani zacne brzy nudit, a chteji neco jineho - chteji testovat sve schopnosti, chteji vyuzit svuj potencial, chteji ziskat vic a zaroven i vic dat. Pravy kapitalista se bude snazit tu prvni skupinku nalakat k sobe. Pravy komunista bude chtit te druhe pristrihnout kridylka - nebo spis rovnou useknout. Socialista velkou skupinu tvrde zdani a strci dotaci tem opatrnym. A co by jste udelali vy?

 

P.S. Proti kostelum ani vire nic nemam, nebot maji ve spolecnosti dulezite misto a funkci, navic znam mnoho pastoru, kterych si nesmirne vazim pro jejich praci i schopnosti, a drtiva vetsina mych pratel se hlasi k nejakemu nabozenstvi.

 

Autor: Pavlina OToole | čtvrtek 3.4.2008 17:13 | karma článku: 17,12 | přečteno: 1710x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Pan prezident asi nemá angličtinu rád

Když jsem v neděli večer zhlédla záznam z čínského studia během prezidentovy návštěvy a pak si poslechla i záznam Hovorů z Lán, poléval mě místy studený pot z jeho výslovnosti, z nesrozumitelného povídání, ale zejména pak při jeho svérázném překladu z angličtiny do mateřského jazyka. Ráda bych mu nejen vysvětlila, v čem dělá chyby a v čem se mýlí, ale navrhla bych mu i rozumné řešení.

4.11.2014 v 2:36 | Karma: 48,84 | Přečteno: 90949x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Asi tomu rasismu špatně rozumím...

28. srpna uplyne padesát a jeden rok ode dne, kdy Martin Luther King Jr. přednesl ve Washingtonu svůj projev, který je znám pod názvem „Mám sen“. Jedna věta v jeho projevu mi utkvěla v hlavě obzvlášť výrazně: „Mám sen, že jednou budou mé čtyři děti žít v zemi, kde budou souzeny ne podle barvy jejich kůže, ale podle jejich charakteru.“ Přiznám se, že mám tu větu moc ráda a že s ní naprosto souhlasím. Každý z nás by měl být posuzován dle našich skutků a ne dle příslušenství k nějaké skupině, která je nám navíc dána geneticky.

27.8.2014 v 2:32 | Karma: 38,74 | Přečteno: 3910x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Potravinové lístky aneb sociální dávky v USA

Kolega Roman Šebl včera uveřejnil svůj blog s názvem „47,6 miliónů Američanů pobírá potravinové lístky“, který mě svým tématem zaujal. Přiznám se, že mě ale nemile překvapily základní neznalosti autora k tématu, o kterém s takovým zápalem píše. Vzhledem k tomu, že jsem v českém tisku zaznamenala nejeden článek či blog na téma "Food Stamps", a prakticky vždy se jednalo o velmi zjednodušené a jednostranné informace, ráda bych českým čtenářům přiblížila, co to jsou potravinové lístky, k čemu slouží, kdo je od státu dostává a jak jsou zneužívány.

20.2.2014 v 3:29 | Karma: 34,24 | Přečteno: 6224x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Ze zákulisí voleb na prvním stupni ZŠ

Náš Kevin se rozhodl, že se stane prezidentem, když mu byly tři roky. Nastoupil totiž právě do školky, ve které se kromě s novými kamarády, školním řádem a nepříliš oblíbenou ústavní stravou seznámil i s úlomky americké historie. Největší dojem na něj udělal první americký prezident, George Washington, a malý Kevin se stal nejen jeho velikým obdivovatelem, ale vzal si také do hlavy, že bude i jeho úspěšným následovníkem.

23.10.2013 v 15:20 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Křik týraného člověka

Paní Irena Fuchsová napsala blog s názvem „Týrané ženy, týraní muži – musíte křičet!“, ve kterém popisuje situaci, které byla svědkem. Viděla na vlastní oči fyzické napadení ženy jejím manželem, a nyní doufá, že se jí žena ozve a ona jí poradí. Poradí jí jednu věc, že musí křičet.

4.2.2013 v 2:05 | Karma: 35,26 | Přečteno: 3878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite