Říjnová revoluce na Wall Street

15. 10. 2011 9:22:40
Dle polského listu Gazeta Wyborcza se bývalý polský prezident a bývalý vůdce odborového hnutí Lech Walesa chystá přijet podpořit demonstranty na Wall Street, informoval ve čtvrtek Idnes.cz. Walesa vyzval i prezidenta Obamu, aby se k němu připojil. Mimo jiné také prohlásil, že kapitalismus musí padnout. Pan Walesa evidentně vůbec netuší, že proti kapitalismu jako systému demonstrace určené nejsou, a že by bylo podivné, kdyby prezident Obama jeho výzvu přijal a šel demonstrovat sám proti sobě.

Vzhledem k tomu, že situace kolem demonstrací je i po čtvrtém týdnu trvání těžko přehledná, podívejme se na její vývoj od začátku, abychom lépe porozumněli, co se nejen v New Yorku děje, jak se protesty formují a kam směřují.

V době okurkové sezóny pár lidí z kanadské skupiny aktivistů Adbusters dostalo nápad, že když se demonstruje v různých částech světa, proč ne v Americe? Uveřejnili proto výzvu, které se minulý měsíc zpočátku chytilo pár hippies, hrstka socialistů a několik nadšenců, a vydali se na Wall Street protestovat. Různorodá skupinka podivných individuí si ale zpočátku příliš zájmu ani sympatií médií či obyvatelstva nezískala.

CNN začalo po týdnu vysílat první reportáže, které ale působily na diváky spíše rozpačitým dojmem. Hrstka mladých lidí, která troufale tvrdila, že zastupuje 99% obyvatelstva (jako protiklad k 1% milionářů), nedokázala prezentovat žádný konkrétní důvod, proč a proti komu vlastně protestuje. Kdo byli první mluvčí protestujících do světových médií? Jeden programátor, který dal výpověď u firmy a přijel protestovat až z Kalifornie, že je vysoká nezaměstnanost. Rozjařený mladík, který požadoval zlegalizování marihuany a kondomy zdarma. Blonďatá Indiánka z kmene Apačů, která by chtěla v Americe zavést komunismus.

Hnutí se ale přesto začalo pomalu rozrůstat, a jedni z prvních, kdo přišli mládež na Wall Street podpořit, byli zástupci různých odborových orgnizací. Začaly se pořádat sbírky pro demonstranty, a připojilo se více mladých lidí, zejména z řad nezaměstnaných. Demonstranti se usadili v Zuccotti parku, a pokračovali v takové neoficiální párty. Hraní na hudební nástroje, tanec, pizza a velmi různorodé nápisy se staly pro hnutí symbolické.

Zajímavostí jistě je, že z počátečního financování protestů byl obviněn miliardář maďarského původu, George Soros, který v posledních letech věnoval nejméně 3.5 miliónů dolarů na dobročinné účely organizaci Tides Center, která pak darovala částku 26,000 dolarů právě protikapitalistickým aktivistům z Adbusters. Soros i Adbusters toto spojení popírají, a i když vyjádřili demonstrantům sympatie, dále se v protestech dle vlastních slov neangažují. Tide Center se k nařčení odmítlo vyjádřit.

Kdo se ale hned zpočátku angažoval, byl například filmový producent a sociální kritik Michael Moore nebo herečka Roseanne Barr, která dokonce v jednom televizním projevu projevila touhu stínat hlavy finančníků gilotinou. Michael Moore, sám multi-milionář, se pro změnu přidal k průvodu, který obcházel po New Yorku různá sídla milionářů, aby před nimi protestoval. Při své vrozené skromnosti jaksi ale zapomněl protestovat před svým vlastním bytem v Manhattanu, oceněným na více jak milión dolarů.

Demonstrace ale i nadále pokračují, rozšířily se do dalších měst a posléze i dalších zemí. Složení protestujících se postupně také změnilo, najdeme zde lidi všech věkových skupin, ras i politického zaměření, včetně anarchistů, liberálů i konzervativců.

Vzhledem k tomu, že média stále dostávala velmi rozdílné informace, CNN pořádala tento týden průzkum, a ptala se, proti čemu vlastně účastníci demonstrují. 46% dotázaných odpovědělo, že proti korupci, 20% proti beztrestnosti finančníků na Wall Street, 19% proti vykoupení bank, 18% proti chamtivosti korporací, 16% proti nedostatku pracovních míst, 15% proti nízkým daním pro bohaté, 13% proti rostoucím ekonomickým rozdílům ve společnosti, 12% proti reformě zdravotnictví a 11% proti úniku pracovních míst do Asie.

New York Magazine se protestujících zeptal na kapitalismus. Dle odpovědí 46% věří, že kapitalismus není špatný, ale potřebuje regulace, 37% si naopak myslí, že kapitalismus nemůže být zachráněn, protože není morální. Na odpovědích je tedy jasně vidět, že socialisté svou počáteční většinu zastoupení rychle ztratili.

Když se New York Magazine zeptal demonstrantů na prezidenta Obamu, odpověděli takto: 40% dotázaných mu věřilo, ale zklamal je, 27% dotázaných mu nikdy nevěřilo, 22% si myslí, že dělá, co může a pouhé 1% se domnívá, že odvádí dobrou práci. Výsledky těchto anket zřejmě zůstaly Lechu Walesovi utajené, jinak by ho snad ani nemohlo napadnout Obamu na demonstraci pozvat...

Wall Street Journal zároveň uveřejnil i výsledky další ankety, tentokrát mezi obyvateli USA. 37% dotazovaných demonstranty spíše podporuje, 18% je spíše proti, zbytek neví. Odpovědi ukazují, že téměř polovina dotazovaných si stále není jistá, proti čemu a kdo demonstruje, což se shoduje i s podobnou anketou pořádanou tento týden CNN.

Prezident Obama reagoval již před pár týdny, kdy prohlásil, že s lidmi na Wall Street soucíti. Přidali se k němu i další Demokraté, kteří rovněž chápali rozhořčení lidu. Republikáni zpočátku protesty odsoudili, a často i velice nevybíravými slovy. Jenže během uplynulých týdnů se situace začala měnit, a s ní i názory politiků. Když Republikáni zjistili, že protestují i lidé konzervativního zaměření, včetně některých účastníků Tea Party a že zloba davu není zaměřena hlavně na finančníky a kapitalismus ale na korupci, začali nejen pro demonstranty projevovat více pochopení, ale začali je i posílat před Bílý dům. Prezident Obama naopak prohlásil na protesty proti finančníkům, že nelze nikoho právně stíhat, protože i když se mnozí zachovali nemorálně, trestný čin nikdo nespáchal. Někteří republikáni, včetně možných prezidentských kandidátů, se ozvali s vysvětlením, že není možné postihnout banky za to, že se podřídili příkazům z Washingtonu a sociálnímu programu od bývalého prezidenta Clintona.

Demonstrace přinesly i problémy, zejména pro místní obyvatele a samotné demonstranty. Lidé z okolí si stěžují na hluk, nepořádek i zápach. Dočasní obyvatelé Zuccotti parku ho byli donuceni pod hrozbou vyhoštění uklidit. V některých městech se zase demonstranti začali chovat agresivně, a desítky lidí už bylo zatčeno.

Celá situace se ale i nadále vyvíjí. Od prvních pár hippie se jen během několika týdnů výrazně změnila, a nikdo se neodváží předpovědět, jak se bude vyvíjet dál, natož jak to všechno dopadne. Je možné, že vše skončí s příchodem prvních mrazíků. Je ale stejně tak možné, že se malá jiskřička, kterou zažehlo pár aktivistů v sousední Kanadě, rozhoří v ohromný požár, který se jen tak nezastaví, protože začal ve chvíli, kdy je většina obyvatel USA plná rozčarování a hněvu.

Pokud byl Bush jako americký prezident neschopný, Demokrat Obama ho celkem bez problémů překonal. Svým stimulačními programy významně prohloubil zadlužení země a vytvoření nových pracovních míst bylo směšně nízké. Tolik slibovaná pracovní místa ze „zelené energie“ se odstěhovala do Číny. Korupce a výhody pro různé zájmové skupiny se jen zhoršily a prohloubily. A zdravotní reforma? Ta jen způsobila, že firmy z obav, aby nemusely platit vysoké zdravotní pojištění pro zaměstnance, nové lidi nabírají jen velmi pomalu a opatrně. Důsledek je ještě více obyvatel nejen bez pojištění, ale i bez práce.

Mnoho lidí na Wall Street ale i v ulicích jiných měst vědí, že změna je skutečně potřeba. Tentokrát ale skutečná změna, jen většina lidí neví, jak jí docílit, ale je to asi úplně jiná změna, než jakou si představuje pan Walesa. Myšlenky se formují, debatuje se, protestuje se, poukazuje se na problémy, protože všichni jsme unaveni z toho hybridu kapitalismu a socialismu, který nám padá na hlavu. Hnutí z Wall Street chce oslovit lidi po celém světě a pobídnout i je k podobným demonstracím, v některých zemích již začínají.

A takto funguje demokracie. Proti čemu byste šli protestovat vy?

Hezký víkend přeje

Pavlina O ́Toole

Autor: Pavlina O'Toole | sobota 15.10.2011 9:22 | karma článku: 19.66 | přečteno: 1374x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 635 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 64 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5739
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...


Čas Robinsonů

A Time to Cast Off


...
geovisite
geovisite

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...