Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Clanek pani O'Tool je sice zajimavy, ale ponekud opomel, ze se nema ridit tim, co si vybavi bezny slusny Anglican, American - ucitel, stary clovek ... ale to, s jakym umyslem si to asi muze do nazvu dat vulgarne se chovajici a rebelujici Vychodoevropan. Odbihavani k slovu "puss" podle me take ponekud zastira celou vec, jakoby lide v anglicky mluvicich zemich nebyli na presnost i vyslovnost velice haklivi. Puss neni vubec vzdy totez co pussy. Z vice odkazu z USA, Anglie i Australie z diskusi jsem se o zadnych namitkach k prekladu nedovedel, jak pani pise, pouze bylo vytknuto, ze Zeman zvolil drsnejsi variantu slova. Ten indicky a irsky nazor o spatnem prekladu jsem nenasel, takze to u me zustava na iDnes jestli to prelozili spravne, jestli si to nepopletli s kritikou vyslovnosti, ktera byla nespravna. Zustavaji podle me pouze namitky k jeho rebelujicimu, provokativnimu proslovu zdaleka nedosahujicimu, ehm, kvalit Pussy Riot, ktere se setkaly s mnoha slavnymi lidmi a byli oceneny snad i cenou Havla, tak se tesim, ze minimalne totez ceka i naseho prezidenta.;-D

6 3
možnosti
MN

tak si rikam za co tu cenu dostaly - a kde jsou ty jejich kvality .. uz jsem to nasel:

http://urod.ru/news/6207/;-D

3 1
možnosti
Foto

J95i22r45i 22B82i50l41i77n81a

6. 11. 2014 16:34

Ziji v anglicky mluvici casti Kanady uz 34 let a ja i moji pratele - rodili Kanadane - mame stejny nazor jako pani O'Toole.  Ano, nazev skupiny je trochu dvousmyslny a lechtivy, ale hlavni vyraz toho slova je kocicka. Moje 70-ti leta sousedka vola svou na kocku "puss. puss, puss" a nikomu to nepripadne podivne.

Ale i kdyz zvolime slangovy vyraz toho slova, bude to neco jako "muslicka", nebo "bobrik". Slovo ktere pouzil prezident pouzivaji na obou stranach oceanu jen sprosta hovada a dalo by se zpetne prelozit jen jako "cunt", nebo "twat". 

Ale to asi primitivni hulvat a lide kteri ho po vsech tech ostudach obhajuji v zivote nepochopi. Protoze nechcou.......

12 6
možnosti
MK

To je legrační, jak ve vzácném souladu s tou paní zarputile bojujete svůj donkichotský boj proti veškerým slovníkům a dokonce i wikipedii: "In contemporary English, use of the word pussy to refer to women is considered derogatory or demeaning, treating people as sexual objects. As a reference to genitals or to sexual intercourse, the word is considered vulgar slang."

7 4
možnosti

Jářku, to vám muselo dát práce sepisovat tohle pojednání, ale "bottom line" je: Co napadne Američana nejdřív, když se řekne pussy? Kočička to rozhodně není. Je jasné, že si ta skupina zvolila takový název schválně.  A odkdy se Amíci řídí tím, co je v Oxford Dictionary? Co napadne Američana, když se řekne cock? Kohout asi těžko. To samé s pussy. A popisovat historii je hezké, ale to je jako argumentovat tím, že slovo šukat kdysi bylo nevinné. Kdysi ano. Kdysi. Zeptejte se laskavě ve vašem okolí  a mimo vaše okolí zdravých Američanů nad 13 let, co znamená pussy. Rádi vám to vysvětlí. A říkat tomu kačenka...hmm, to je slovník pro dvouleté dětičky.

12 6
možnosti
HH

Ale samozrejme, napadne je to hned jako prvni, zejmena ty 13 let stary. Ale myslenka je takova, ze v Aj to neni tak hruby vulgarismus, mozna to dokonce ani neni vulgarismus,  jako pouzil Zeman.  Podobne jako wiener je slangovy termin pro penis, ale urcite ho neprelozim jako cur*k, spis neco jako pindik nebo lulanek(nebo jak chcete). Kacenka by byl dobry termin, ostatne verim ze ta dvou, trileta holcicka z UK termin pussy pro tuhle cast tela pouzije, aniz by to vyvolalo vlnu nevole sirokeho okoli.

2 2
možnosti

Velmi hezky napsaný, bohužel jak už tu někdo psal, ty co nechtějí být přesvědčeni, nepřesvědčíte. Mimochodem vřele všem diskutujícím doporučuji si přečíst texty skupiny Pussy Riot a pokusit se v nich najít všechna ta vulgární vyjádření o kterých pan "píp" mluví. Asi jsem hledal špatně, ale třeba zrovna slovo pussy tam není ani jednou a to v jakémkoliv významu slova :-). Většina textů je psaná ryze protestantsky, naváží se do oligarchů, do toho že putina platí těžaři, do toho že jsou v rusku někteří vyznamenáni a jiní zavíráni, že putin potírá lidská práva apod. Jinými slovy stejné texty jako svého času v ČR mělo mnoho punkových kapel, jejichž protagonisté končili ve vězení. Paradoxní je, že u těchto lidí to panu pípákovi divné nepřijde. Ale u mladých holek, které vystupují extravagantně a možná až trošku moc okatě, aby na sebe upoutaly pozornost, to natuty je jenom hulvátství.

6 2
možnosti
Foto

Díky za objektivní článek. Velmi dobře napsané.

8 2
možnosti
JH

J45a52n 41H50a96v95r78d74a

9. 11. 2014 17:25

Opravdu si myslíte , že objektivní? Já si zase myslím, že tendenční.

0 0
možnosti
RS

R98u26d20a 31S59l18a69v62í13k

6. 11. 2014 12:13

Opravdu věříte tomu, že punk rocková skupina protestujících žen vybírala svůj náze podle Oxfordského slovníku?

5 3
možnosti
TF

T32o95m 27F75r50u55t66h

6. 11. 2014 10:12

já bych to tak moc nerozebíral, stačí si zadat  do googlu slovo "pussy" a dát obrázky, podle toho krásně uvidíte co tím většina lidí na světě myslí :) a koťátka to nejsou dokonce ani nic jiného s toho co jste tu vyblinkala.

8 5
možnosti
JK

J78a22n 86K65u25l57í35s14e42k

6. 11. 2014 13:12

Ale Tome, Pavlína nepíše co vám vyplivne Google, ale píše o angličtině jako jazyku, ve kterém má jedno slovo mnoho významů a ty významy vyplývají ze souvislosti ve spojení s jinými podstatnými jmény jako předmět. Například jak Pavlína zmínila pussy může být třeba i chlap a s dámským pohlavím to nemá vůbec nic společného. Stejně je to se spojením se slovem riot. No, pro vás asi nemá moc cenu psát o lingvistice, že...?

4 2
možnosti
JR

Milá paní O´Toole,

výklad slova "pussy" podle Oxfordského slovníku je, při vší úctě, směšný. Nevím, kde žijete, ale po dvou letech v L.A. vás mohu ujistit, že tam má výraz "pussy" význam jednoznačný. A určitě to není "kačenka";-)

Navíc u děvčat, která se snaží proslavit tím, že si do "kačenky" cpou mražené kuře, natáčejí hromadnou soulož v pokročilém stádiu těhotenství a když je to k proslavení se stále málo, tak jdou blbnout do chrámu a vyřvávat hesla proti Putinovi (bez kterýchžto hesel by si jich opět nikdo nevšiml), bych výraz "kačenka" ani "bobřík" (vydrýsek?) nehledal.

Zastávat se Pussy Riot pod záminkou jakési svobody uměleckého projevu (co je na kuřeti v "pussy" probůh uměleckého, případně politického?) je správné a vhodné, přeložit název už ovšem nikoli. Zvláštní...

Tím se nezastávám Zemanova projevu, naopak se domnívám, že podobné výrazy do prezidentových úst nepatří, jen se snažím být objektivní. Alespoň v rámci možností:-)

14 7
možnosti
OH

O81t41t48o 68H92a65l26í79ř

6. 11. 2014 15:48

Vážený pane Richtere - ono kuře v pohlaví, které vás tak hluboce zasáhlo, že nejste schopen psát o ničem jiném, není dílem skupiny Pussy Riot, ale skupiny Voina - to jen tak na okraj. :-P

3 3
možnosti
Foto

Výborný článek, dobře srozumitelný, dík za něho. Nyní již snad každý pochopí, co tím svým názvem chtěla tato konkrétní ruská dívčí skupina říci . . . .

3 4
možnosti
JH

J47a13n 74H76a81v43r86d56a

6. 11. 2014 8:05

Píšete v jinotajích. Jak jste autorku článku pochopil? Jak chtějí ruské muzikantky, aby název jejich hudebního tělesa byl vnímán veřejností?

6 1
možnosti

V malém polabském městečku Přelouči, v 90tých letech působila hardcore kapela Psychic Attack a ta měla jednu velmi příznačnou skladbu, trvala asi 6 vteřin a jmenovala se Menstruační neklid, a to by klidně mohl být jeden z mnoha dalších významů Pussy Riot.

3 1
možnosti
  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite