Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za krizí stojí ambiciózní sociální program!

     Zajímá vás, kdo, jak a proč zavinil současnou krizi v USA, která se proplížila, tiše a nelítostně jako rakovina, do ekonomik mnoha dalších zemí? A udivuje vás zároveň skutečnost, že i když se obecně dává vina "chamtivosti a nenasytnosti bohatých", žádní konkrétní viníci nejsou a zřejmě ani nebudou hnáni k zodpovědnosti?

     K přičíně a začátku celé současné situace se musíme vrátit zpátky do devadesátých let minulého století. Nejdříve si ale musíme uvědomit, že fungování volného trhu je v západních zemích již dávno pouhá utopie. Politická a sociální rozhodnutí vlády, prováděná různými ekonomickými instrumenty, zasahují do volného trhu a vytváří nepřirozené prostředí, ve kterém subjekty, jako jsou firmy, banky, spotřebitelé či investoři, reagují tržné na základě informací, které jim trh poskytuje. Pokud jsou zásahy mírné a jsou prováděny pouze na krátká období, aby zmírnily přílišné výkyvy v trhu a zároveň mírně stimulovaly ekonomiku k dalšímu růstu, je to naprosto v pořádku, nebot k tomu jsou tyto instrumenty určeny. Pokud jsou ale instrumenty používány špatně a tím pádem jsou informace trhu dlouhodobé chybné, je to průšvih....
     Začátek dnešního problému najdeme v devadesátých letech, tedy ještě za prezidenta Clintona. Celková ekonomická situace v té době vypadala poměrně dobře, a tak se začal ve větším měřítku realizovat plán, jak zajistit, aby více etnických menšin, svobodných žen a celkově chudších obyvatel mohlo nakoupit své vlastní nemovitosti. "Reinvestment Community Act" (CRA) například nařizoval bankám investovat v místě svých lokalit, firmy jako Fredie Mac a Fannie Mae zajišťovaly nákup hypoték od bank, a vzhledem k tomu, že jsou sponzorované přímo vládou, jejich samotná existence zajišťovala bankám návratnost hypoték i v případě, že samotní dlužníci by byli nesolvetni. Jen Fredie Mac a Fannie Mae pouze svou přítomností dokázaly nalákat do trhu s hypotékami zdroje, které by se ve funkčním volném trhu uplatnily jinde. K doplnění celého obrázku je potřeba připomenout, že v té době organizátoři CRA začaly kontrolovat, aby banky v hypotékách nikoho nediskriminovaly, a to nejen na základě sexu či rasy, ale ani na základě příjmu či platební historie!
     V této situaci se pro mnohé lidi, kteří by jinak díky svým nízkým nebo i žádným příjmům či historii neplatiče neměli šanci získat hypotéku, otevřely úplně nové možnosti. Ale korunu celé situaci nasadil Fed (centrální banka), který uměle snížil základní daňovou sazbu, a tím přilákal další kapitál a investory z celého světa. A tak se začátkem tohoto století naplno rozjel ambiciózní sociální program a nastaly zlaté časy nákupů a utrácení.
     Banky, které byly zpočátku tlačeny do poskytování hypoték tzv. rizikovým občanům brzy zjistily, že v tomto prostředí rizikové půjčky nejsou vůbec rizikové, ale vysoce výdělečné! Velkou část hypoték mohly prodat Fredie Mac a Fannie May a podobným organizacím, zbytek zabalit do balíčků a hodit investorům z celého světa na Wall Street. V této situaci začaly nabízet více půjček a za výhodnějších podmínek, včetně hypoték s odloženou dobou splatnosti. A jak se více lidí dostávalo možnost úvěru, tím více rostly ceny nemovitostí. Jejich dlouhodobý růst, v některých oblastech několikanásobný, přesvědčil občany, investory, stavaře i banky, že tyto zlaté časy potrvají věčně. Občan, který si koupil dům, a to i bez velkých záruk vlastní solventnosti, se mohl otočit a téměř okamžitě požádat banku o další půjčku až do 130% hodnoty nemovitosti, a zapůjčené peníze utratit dle libosti - nové auto, plazmovou televizi, postavit bazén. Strmý nárůst cen nemovitostí zároveň utvrzoval v pocitu bezpečí, že lidé stále vlastní více než dluží.
     Od rizikových skupin se tyto hypotéky dostaly postupně do všech vrstev obyvatelstva. Banky nabízely všem, kdo již nemovitost vlastnil, nové financování - nižší úrokovou sazbu a zároveň nemalé částky v hotovosti na ruku - rozdíl mezi výší úvěru a novou "tržní" cenou nemovitosti. Samozřejmě, že této nabídky využily další milióny občanů! Navíc se zde objevili i spekulanti, kteří v určitých oblastech nakupovali i přímo od stavitelů, kteří si samozřejmě také přišli na své, nové domy a ty po několika měsících prodali, každý s desetitisicovymi zisky. Na jižní Floridě, kde jsem v té době žila, byla situace naprosto šílená - ceny vyletěly tak vysoko, že i malý "mobil home", což je něco jako maringotka bez koleček, se klidně prodal za 250 tisíc dolarů. Obyčejný zděný domek, který před deseti lety stál okolo 80 tisíc, se v této době nedal pořídit za méně než 350 tisíc, jen pro srovnání. Na druhou stranu, banka vám klidně na ten domek půjčila, aniž by nějak zkoumala výši vašich příjmů či schopnost splácet. Jen jste si museli pospíšit - nápis "Na prodej" byl před domem často jen několik hodin - a dům byl prodán.
     Tato šílená situace samozřejmě nemohla pokračovat donekonečna a uměle vytvořená bublina musela nakonec prasknout. S Pandořinu skříňkou, kterou Bill Clinton vykopal a George Bush otevřel, se budeme potýkat ještě asi hodně dlouho, neboť dalším pumpováním peněz do "černé díry" a dalšími zásahy do trhu, jako jsou záchrany prodělečných podniků či převodem bank do státního vlastnictví, pokračujeme jen v udržování pokřiveného tržního prostředí. A pokřivené tržní prostředí bylo hlavní příčinou, proč drtivá většina subjektů nebyla schopná jednat realisticky v období před krizí.
     Krizi tedy nezpůsobila nedokonalost trhu, ale naopak nepřirozené zásahy do trhu. Krizi nezpůsobili ani "nenasytné banky a chamtiví spekulanti", ti pouze využili situace k získání maximálních zisků, což je logické. Krizi zároveň ve skutečnosti nezpůsobily ani milióny Američanů, kteří si vzali hypotéky, které jim byli doslova vnucovány - ti pouze využili situace a na základě mylných informací celou situaci podcenili... Tito všichni se ale samozřejmě na krizi podíleli a dopomohli k tomu, že celá situace dosáhla takových rozměrů.
     Na počátku vzniku prostředí, ve kterém došlo k celému tomu šílenství, stály vládou vytvořený a propagovaný program CRA, vládou podporované firmy Fredie Mac a Fannie Mae, a samozřejmě vládou řízený Fed. Krizi tedy jednoznačně způsobil Washington svým zasahováním do volného trhu a ambiciózním sociálním programem; tak ambiciózním, že při něm milióny občanů bohatly tak dlouho, až skončily ožebračeni!


Links:
http://en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinvestment_Act
http://mises.org/story/2963
http://www.forbes.com/2008/07/18/fannie-freddie-regulation-oped-cx_yb_0718brook.html
"Meltdown" by Thomas E. Woods Jr.

 

Autor: Pavlina OToole | úterý 26.5.2009 6:30 | karma článku: 44,52 | přečteno: 11170x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Pan prezident asi nemá angličtinu rád

Když jsem v neděli večer zhlédla záznam z čínského studia během prezidentovy návštěvy a pak si poslechla i záznam Hovorů z Lán, poléval mě místy studený pot z jeho výslovnosti, z nesrozumitelného povídání, ale zejména pak při jeho svérázném překladu z angličtiny do mateřského jazyka. Ráda bych mu nejen vysvětlila, v čem dělá chyby a v čem se mýlí, ale navrhla bych mu i rozumné řešení.

4.11.2014 v 2:36 | Karma: 48,84 | Přečteno: 90949x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Asi tomu rasismu špatně rozumím...

28. srpna uplyne padesát a jeden rok ode dne, kdy Martin Luther King Jr. přednesl ve Washingtonu svůj projev, který je znám pod názvem „Mám sen“. Jedna věta v jeho projevu mi utkvěla v hlavě obzvlášť výrazně: „Mám sen, že jednou budou mé čtyři děti žít v zemi, kde budou souzeny ne podle barvy jejich kůže, ale podle jejich charakteru.“ Přiznám se, že mám tu větu moc ráda a že s ní naprosto souhlasím. Každý z nás by měl být posuzován dle našich skutků a ne dle příslušenství k nějaké skupině, která je nám navíc dána geneticky.

27.8.2014 v 2:32 | Karma: 38,74 | Přečteno: 3910x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Potravinové lístky aneb sociální dávky v USA

Kolega Roman Šebl včera uveřejnil svůj blog s názvem „47,6 miliónů Američanů pobírá potravinové lístky“, který mě svým tématem zaujal. Přiznám se, že mě ale nemile překvapily základní neznalosti autora k tématu, o kterém s takovým zápalem píše. Vzhledem k tomu, že jsem v českém tisku zaznamenala nejeden článek či blog na téma "Food Stamps", a prakticky vždy se jednalo o velmi zjednodušené a jednostranné informace, ráda bych českým čtenářům přiblížila, co to jsou potravinové lístky, k čemu slouží, kdo je od státu dostává a jak jsou zneužívány.

20.2.2014 v 3:29 | Karma: 34,24 | Přečteno: 6224x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Ze zákulisí voleb na prvním stupni ZŠ

Náš Kevin se rozhodl, že se stane prezidentem, když mu byly tři roky. Nastoupil totiž právě do školky, ve které se kromě s novými kamarády, školním řádem a nepříliš oblíbenou ústavní stravou seznámil i s úlomky americké historie. Největší dojem na něj udělal první americký prezident, George Washington, a malý Kevin se stal nejen jeho velikým obdivovatelem, ale vzal si také do hlavy, že bude i jeho úspěšným následovníkem.

23.10.2013 v 15:20 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Křik týraného člověka

Paní Irena Fuchsová napsala blog s názvem „Týrané ženy, týraní muži – musíte křičet!“, ve kterém popisuje situaci, které byla svědkem. Viděla na vlastní oči fyzické napadení ženy jejím manželem, a nyní doufá, že se jí žena ozve a ona jí poradí. Poradí jí jednu věc, že musí křičet.

4.2.2013 v 2:05 | Karma: 35,26 | Přečteno: 3878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite