Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je pedofil jen neškodný milovník dětí?

     Na blogu IDnes se objevil článek "Jsem pedofil. No a co?" od blogera Františka Flarnytryla, ve kterém popisuje svůj příběh - příběh člověka, kterého vzrušují malé holčičky. Autor nabízí pohled do svého rozpolceného soukromí i do svých citů a představ, a v závěru žádá o pochopení, že v žádném případě není odpadem společnosti.

     Za sebe mohu klidně říct, že ho v žádném případě nepovažují za nic horšího než psychicky nemocného člověka. Pro takového člověka dokážu mít pochopení i lidský soucit, a kdyby nám autor popisoval, jak aktivně vyhledává léčbu, chodí nebo se snaží chodit na terapie a vyhýbá se rizikovým situacím, tedy zejména trávením času mezi dětmi a hlavně pobýváním s nimi o samotě, z celého srdce bych si ho vážila a stála nepokrytě na jeho straně. Bohužel, skutečnost je hrozivě jiná. Autor nejen že tráví svůj volný čas o samotě s holčičkami ze sousedství, ale omlouvá své chování tím, že má vše pod kontrolou, neboť své sexuální choutky dokáže ovládat. Co je ještě horší, ve svém popisu situace již předem přesouvá větší část zodpovědnosti na ostatní zúčastněné výroky typu: "Terezka za mnou vždycky začala dolézat, když jsem si četl na zahradě" a "S vědomím jejich rodičů s nimi trávím spoustu času". Pro důkladné pochopení tohoto jednání je důležité se podívat na lékařskou definici pedofilie a zejména lékařskou charakteristiku takto nemocného člověka: 

     Dle definice APA je pedofilie závažné mentální onemocnění, a nejdůležitějším faktorem jsou vracející se a opakované sexuální fantazie, pocity sexuální potřeby nebo chování, které se zaměřuje na děti.
Škála z toho plynoucích a možných aktivit je široká, a týká se například obnažování se a masturbace v přítomnosti dítěte, svlékání nebo osahávání a mazlení, někdy dochází k orálnímu sexu či dokonce plnému pohlavnímu styku. Důležité je vědět, že pedofilové zpravidla nabízejí vysvětlení a omluvy svého chování tak, aby se zbavili odpovědnosti - dávají vinu samotným dětem, že jsou příliš atraktivní, že je samy vyhledávají, popřípadě své jednání zdůvodňují velkou láskou k dětem.
     Myslím si, že je pro nás nesmírně důležité si opakovaně uvědomovat, že pedofil opravdu je nemocný člověk, který pochopitelně využije všech dostupných prostředků, aby dosáhl svého cíle. Odbornice na mentální choroby, Tammy Ruggles, připisuje ve svém Profilu Pedofila těmto lidem následující vlastnosti:
Oblíbenost mezi dětmi i dospělými, působí dojmem důvěryhodného člověka. Dává přednost společnosti dětí před dospělými. Vybírá si především děti, které mají nějaké problémy a touží po pozornosti. Zahrnuje je péčí, hračkami, sladkostmi a tráví s nimi mnoho času. Často se stýká s ženami, které mají děti v jeho "oblíbené" věkové skupině. Vyhledává místa a příležitosti, jak být s dětmi o samotě. Většinou se jedná o muže se slušným vzděláním, který nemá žádný záznam v trestním rejstříku. Vždy popírá, že by děti někdy zneužil, a to i v případě, kdy je dopaden, usvědčen a odsouzen. Často je i ženatý, ale jeho vztahy trpí jeho sexuální dysfunkcí a slouží jen jako zástěrka jeho skutečné orientace. Někteří jedinci jsou osamoceni ve svém jednání, ale mnozí se organizují ve skupiny, kde si vzájemně pomáhají a podporují se, vyměňují si tipy i fotografie dětí. Některé tyto skupiny navazují vztahy s homosexuály a feministkami, a snaží se docílit akceptování společnosti či zlegalizování sexuálního styku dětí s dospělými, a to ve jménu "práva dítěte na sexuální život" a "lásky k dětem". Názorným příkladem je například spolek NAMBLA. Nejdůležitější informace je asi ta, že pedofilové jsou mistři v manipulování svého okolí, dětí i dospělých, a nikdy se dobrovolně nepřiznají k tomu, že by se dopustili něčeho špatného, neboť nejsou schopni uznat odpovědnost za své činy. Své oběti prostě přesvědčí, že se jedná o "speciální" přátelství a zároveň velké tajemství, které udržují za pomoci jak slibů a úplatků, tak i psychického vydírání a výhrůžek vůči dítěti samému i jeho rodině.
     Proti dospělému muži stojí na druhé straně dítě mladší 13-ti let a často navíc dítě, které už nějaké problémy má a hledá pochopení a oporu dospělého člověka. I kdyby bylo krajně nepravděpodobné dušování všech pedofilů pravdivé a oni opravdu jen nevinně trávili čas o samotě s malými dětmi, aby pak v ústraní masturbovali, každý z nás si jistě dovede představit pocity toho dítěte, az si třeba i později v pubertě či dospělosti uvědomí, k čemu bylo vlastně zneužito. Ani dospělému člověku by nebylo příjemné zjištění, že ho někdo potají pozoruje pro ukájení svých sexuálních potřeb.
     Vzhledem k tomu, že se v Čechách nevedou(!) aktivní statistiky ani o pedofilech ani o počtu pohlavně zneužitých dětí, a zejména vzhledem k tomu, že drtivá většina těchto skutků zůstává navždy neodhalená, je nesmírně těžké vědět, kolik procent dětí je pedofily ohroženo. Hrozivá je ale informace, na kterou jsem nedávno narazila, ze průměrný pedofil v USA v době, kdy je odhalen a dopaden, má za sebou okolo 150 případů pohlavního zneužití dítěte a okolo 28 obětí. Odstrašující byl i případ jinak velmi oblíbeného řidiče školního autobusu v jednom z jižanských států, který dokázal po dobu 15 let pohlavně zneužívat plný autobus dětí, a žádné z nich to na něj celých 15 let nikdy nikomu neřeklo!
     A jaké jsou samotné dopady sexuálního zneužití na psychiku dítěte? Mezi nejčastější patří strach, trauma, problémy s chováním, předčasná sexuální zvědavost a sexuální chování, nízké sebevědomí, násilnické sklony, deprese i myšlenky na sebevraždu. Zneužité děti mají navíc vyšší šanci, že samy někoho zneužijí v budoucnosti. A co je nejhorší, i vzhledem k tomu, že jsou často vázány slibem mlčení a nikdy se neléčí, tyto problémy spolu často vláčí až do konce života. Za svého působení v Catholic Charities v Kansas City jsem se osobně setkala s několika oběťmi pohlavního zneužívání, a vždy se jednalo o jim blízké osoby. Podle popisu jejich chování se jednalo převážně o pedofily. Nikdy nezapomenu na desetiletou Megan, která se se k nám i se svou matkou a sourozenci dostala až poté, co vyhrožovala s nožem v ruce, že se zabije, pokud bude muset doma strávit ještě jednu noc. Den předtím byla svým vlastním strýcem znásilněna, po letech sexuálního zneužívání, o kterém její matka sice věděla, ale v obavě ze ztráty střechy nad hlavou pro sebe i další tři děti nikdy nic nenahlásila. Megan byla v tak špatném psychickém stavu, že jsme ji museli hned druhý den odvézt do psychiatrického ústavu, ze kterého už možná nikdy nevyjde.
     Při pohledu na statistiky z knihy dr. Gene Abel "Stop Child Molestation" se například dozvíme, že pedofilové mají na svědomí 88% zneužitých dětí a páchají az 95% všech pohlavních zneužití dětí. 68% jiz zneužije dítě ve vlastní rodině a 40% děti svých přátel a sousedů. Pouze 10% jich zneužije úplně cizí, neznámé dítě. 47% pedofilů bylo také oběťmi v dětství.
     I když budu pohlížet na pedofila jako na nemocného člověka, který navíc nemá na svém onemocnění žádnou vinu a možná bylo i způsobeno tím, že se sám stal v dětství obětí sexuálního zneužití, musím se zamyslet nad tím, do jaké míry je jednání každého jednotlivce společensky nebezpečné a jestli je přijatelné či nepřijatelné. V případě autora článku i jeho přátel v diskuzi musím opakovat přesně to, co jsem již řekla úvodem. Pokud by se tato skupina lidí aktivně léčila, přerušila všechny styky s dětmi, a zejména se vyhýbala rizikovým situacím a netrávila s dětmi čas o samotě, a naopak se snažila najít jiný, neškodný způsob svého uplatnění a třeba vedla a pomáhala dalším pedofilům dělat to samé, měli by nejen mé pochopení, ale i úctu, obdiv a plnou podporu, a věřila bych, že opravdu mají svou situaci plně pod kontrolou. Obávám se ale, že jimi popisované situace více připomínají časovanou bombu, asi jako kdyby kdokoliv z nás trávil volný čas o samotě s psychopatem, který sice ještě možná nikoho nezabil, ale seděl by proti nám v příjemném hovoru, den po dni, s nožem v ruce, a snil o tom, jak nás jednou podřízne a rozporcuje...

Kdo z nás si troufne hrát takovou ruskou ruletu nebo ji i jenom schvalovat?


Links: http://www.psych.org/MainMenu/Newsroom/NewsReleases/2003NewsReleases/diagnosticcriteriapedophilia.aspx

http://www.minddisorders.com/Ob-Ps/Pedophilia.html
http://www.mental-health-matters.com/articles/article.php?artID=273
http://www.section21.m6.net/res-effect.php
http://www.nytimes.com/2006/08/21/technology/21pedo.html


 

Autor: Pavlina OToole | pondělí 2.2.2009 21:28 | karma článku: 38,25 | přečteno: 7771x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Pan prezident asi nemá angličtinu rád

Když jsem v neděli večer zhlédla záznam z čínského studia během prezidentovy návštěvy a pak si poslechla i záznam Hovorů z Lán, poléval mě místy studený pot z jeho výslovnosti, z nesrozumitelného povídání, ale zejména pak při jeho svérázném překladu z angličtiny do mateřského jazyka. Ráda bych mu nejen vysvětlila, v čem dělá chyby a v čem se mýlí, ale navrhla bych mu i rozumné řešení.

4.11.2014 v 2:36 | Karma: 48,84 | Přečteno: 90949x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Asi tomu rasismu špatně rozumím...

28. srpna uplyne padesát a jeden rok ode dne, kdy Martin Luther King Jr. přednesl ve Washingtonu svůj projev, který je znám pod názvem „Mám sen“. Jedna věta v jeho projevu mi utkvěla v hlavě obzvlášť výrazně: „Mám sen, že jednou budou mé čtyři děti žít v zemi, kde budou souzeny ne podle barvy jejich kůže, ale podle jejich charakteru.“ Přiznám se, že mám tu větu moc ráda a že s ní naprosto souhlasím. Každý z nás by měl být posuzován dle našich skutků a ne dle příslušenství k nějaké skupině, která je nám navíc dána geneticky.

27.8.2014 v 2:32 | Karma: 38,74 | Přečteno: 3910x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Potravinové lístky aneb sociální dávky v USA

Kolega Roman Šebl včera uveřejnil svůj blog s názvem „47,6 miliónů Američanů pobírá potravinové lístky“, který mě svým tématem zaujal. Přiznám se, že mě ale nemile překvapily základní neznalosti autora k tématu, o kterém s takovým zápalem píše. Vzhledem k tomu, že jsem v českém tisku zaznamenala nejeden článek či blog na téma "Food Stamps", a prakticky vždy se jednalo o velmi zjednodušené a jednostranné informace, ráda bych českým čtenářům přiblížila, co to jsou potravinové lístky, k čemu slouží, kdo je od státu dostává a jak jsou zneužívány.

20.2.2014 v 3:29 | Karma: 34,24 | Přečteno: 6224x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Ze zákulisí voleb na prvním stupni ZŠ

Náš Kevin se rozhodl, že se stane prezidentem, když mu byly tři roky. Nastoupil totiž právě do školky, ve které se kromě s novými kamarády, školním řádem a nepříliš oblíbenou ústavní stravou seznámil i s úlomky americké historie. Největší dojem na něj udělal první americký prezident, George Washington, a malý Kevin se stal nejen jeho velikým obdivovatelem, ale vzal si také do hlavy, že bude i jeho úspěšným následovníkem.

23.10.2013 v 15:20 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Křik týraného člověka

Paní Irena Fuchsová napsala blog s názvem „Týrané ženy, týraní muži – musíte křičet!“, ve kterém popisuje situaci, které byla svědkem. Viděla na vlastní oči fyzické napadení ženy jejím manželem, a nyní doufá, že se jí žena ozve a ona jí poradí. Poradí jí jednu věc, že musí křičet.

4.2.2013 v 2:05 | Karma: 35,26 | Přečteno: 3878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite