Politik nebo pianista v nevěstinci...

16. 01. 2009 21:58:43
"V mládí jsem měl při výběru povolání možnost být pianistou v nevěstinci nebo politikem. A popravdě řečeno, není v tom téměř žádný rozdíl." Harry Truman

Harry Truman byl třicátý třetí americký prezident, který nastoupil do úřadu po náhlé smrti Franklina Roosevelta, a který pocházel ze státu Missouri. V Independenci, která je dnes součástí Kansas City, po něm zůstalo zajímavé muzeum a krásná knihovna, kterou jsem v posledních letech mnohokrát navštívila. Prezident Truman byl a je jednou z velmi zajímavých a fascinujících politiků, a je historiky označován za jednoho z nejvýznamnějších amerických prezidentů.
Prezident Truman byl v úřadě v letech 1945 - 1953, a za dobu svého prezidentování získal jednu z nejvyšších i jednu z nejnižších podpor voličů všech dob. Mezi jeho velké odpůrce patřili nejen republikáni, ale i více levicově zaměřeni demokraté a samozřejmě komunisté. Mezi důležité mezníky jeho působení určitě patří vítězství ve 2. světové válce, rozhodnutí svrhnout atomové bomby na města Hirošimu a Nagasaki po zjištění, že napadení Japonska konvenčním způsobem by stálo přinejmenším dalších půl miliónu životů spojeneckých vojáků, vyhlášení Trumanovy doktríny v roce 1947 a Marshallova plánu v roce 1948, kterými zároveň zabránil rozšíření komunismu v Recku a Turecku. Truman se podílel na vytvoření NATO v roce 1949 a schválil pomoc Jižní Koreji proti agresi její severní komunistické sestry. Mimo jiné také založil CIA, podílel se na programu zajišťování dodávek potravin a dalšího zboží vojenskými letadly do západního Berlina během sovětské blokády města, a stál u zrodu státu Izrael. Ve stejnou dobu se na domácí půdě potýkal s poválečnou inflací, spory o pravomocech odborů, rasovou diskriminací při hledání zaměstnání u černochů a židů, a s korupcí ve svém nejbližším okolí. Podařilo se mu začít program zdravotního pojištění, ale jeho zákon o kontrole nad ocelářským průmyslem Nejvyšší soud zrušil s odůvodněním, že překročil pravomoce prezidenta.
Jeho další život po odchodu z prezidentského úřadu poukázal na to, že Harry Truman byl především člověk čestný, s pevnými morálními zásadami, kterých se nikdy nezřekl. S odstupem času se stal jedním z mála prezidentů, který je často citován republikány i demokraty, a u kterého se všichni jednotně shodují na tom, že zůstává "tvrdým, ale férovým příkladem toho, jaký by měl prezident světové velmoci být".

Po skončení jeho úřadování jako prezident, Truman a jeho žena odjeli z Washingtonu zpět domů do státu Missouri vlakem na vlastní náklady a bez ochranky. I v době svého prezidentování si sám platil výdaje na cestování a stravu.
Trumanův jediný příjem byla penze z armády, která činila 112 dolarů měsíčně. Jeho jediný další příjem byl honorář za sepsání svých pamětí. Až později mu byla kongresem přidělena prezidentská penze (Former Presidents Act of 1958) ve výši 25,000 dolarů ročně.
Když Truman opustil Washington, různé velké korporace mu nabízely pozice s vysokými příjmy, ale on je všechny odmítl se slovy: "Vy nechcete mně. Vy chcete zaměstnat úřad prezidenta, ale ten mi nepatří. Patří americkému lidu a není na prodej."
V roce 1971, když mu chtěl americký kongres udělit čestnou medajli, písemně ji odmítl přijmout: "Nedomnívám se, že jsem učinil něco, co by bylo důvodem k vyznamenání".
Své stáří strávil cestováním a v kruhu své rodiny.
Když v roce 1972 zemřel, jediná pozůstalost po něm byl dům, ve kterém žil, a který navíc zdědila jeho manželka po své matce.

Moderní politici dnes nacházejí nové a nové způsoby, jak vydělat neuvěřitelné finanční částky a zajistit si příjmy z pozic svých postů, a morální zásady ze "staré školy" v této oblasti pomalu upadají v zapomnění. Při sledování všech těch bitek o koryta kolem nás jsem si vzpomněla právě na prezidenta Trumana, protože by mě vážně zajímala jedna věc:
Pokud Harry Truman přirovnával politika své doby a své morálky k pianistovi, ke komu by asi v tom nevěstinci přirovnal politiky dnešní?


Autor: Pavlina O'Toole | pátek 16.1.2009 21:58 | karma článku: 25.73 | přečteno: 2296x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 10.65 | Přečteno: 103 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 495 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 64 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5739
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...


Čas Robinsonů

A Time to Cast Off


...
geovisite
geovisite

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...