Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zamyšlení voliče v USA

     Koho by na podzim před sedmi lety napadlo, že nástupce prezidenta George W. Bushe se bude jmenovat Barack Hussein Obama? A když jsme s manželem jeho jméno slyšeli poprvé v roce 2004 v souvislosti s jeho možnou kandidaturou, samotná představa nás již ani tak nešokovala jako spíše pobavila. A dnes se již nebavíme, dnes očekáváme Obamovo vítězství téměř s jistotou.

     Bez ohledu na stranickou příslušnost či výběr kandidáta, naše pocity se neliší od většiny Američanů. Předpokládáme, že demokratický kandidát vyhraje, i když možná s menším náskokem, než se v médiích předpovídalo minulý týden, neboť i v těchto volbách se jistě do určité míry projeví "Bradley effect" - situace, kdy určitá část bílých voličů v průzkumech veřejného mínění sama sebe označí jako nerozhodnutou či volící pro kandidáta jiné rasy, ale nakonec bude volit pro bílého kandidáta.
     Posledních několik týdnů bylo opravdu zajímavých. Kromě televizních debat kandidátů na úřad prezidenta, americký volič byl bez oddechu bombardován informacemi, analýzami a jinými moudry tisíců odborníků, takže se logicky cítí psychicky vyčerpán, zejména pokud žije v jednom ze států, kde se konečný výsledek voleb stále nikdo netroufne předpovědět. Obě strany bojují o každý hlas až s neuveritelnou zarputilostí, ale na druhou stranu jsem zpozorovala několik zajímavých úkazů, u kterých jsem se i trošku podivila, a hlavně pobavila.
     Minulý týden jsem se zaregistrovala na Internetu, že se zúčastním shromáždění v Columbii ve státě Missouri, na kterém vystoupil se svým projevem Barack Obama. S tím, že budu okamžitě bombardována e-maily od demokratů s žádostí o můj hlas i finanční příspěvky, jsem samozřejmě počítala, ale stejné bombardování, ať již do objemu či naléhavosti ze strany republikánů, mě docela pobavilo. Ani bych nemusela pracovat několik let jako manažer v reklamě, abych věděla, která bije. Naše nepřátelské tábory si navzájem prodávají informace o voličích, bude to napínavé, vždyť vyhrát může jen jeden...
     Samotné shromáždění bylo vážně zajímavou zkušeností. Ocitla jsem se i se svými přáteli uprostřed davu asi 40,000 lidí, z nichž nejméně polovina byla mladí lidé do 30 let a určitě více než 95% byli běloši, i když jsem zahlédla i jiné rasy a národnosti. Několik hodin před začátkem shromáždění jsme stáli v dlouhé frontě, vinoucí se okolo celé univerzity, a i přes dlouhé čekání zde vládl klid a celkem dobrá nálada. O trochu zábavy navíc se postaral hlouček asi pěti studentů, kteří kolem nás procházeli s velkými nápisy McCain - Palin, a začali si nás dobírat, že stojíme ve frontě na podporu. Vzhledem k tomu, že to čekající brali s humorem a nadhledem, a jejich odpovědí byl povětšinou dotaz, kdopak živí je, přestalo to chlapce po chvíli bavit a zmizeli.
     Samotný Obama se ovšem opět ukázal jako zručný a zkušený řečník, který se ve svém projevu dotkl témat, která voliče opravdu zajímají. Dokázal zaujmout nejen mládež, ale nadchnout i velké množství starších lidí, kteří kolem nás nadšeně pokřikovali a tleskali, i když popravdě řečeno, neřekl nic, co bychom od něj již neslyšeli z médií v předcházejících týdnech. Ve velmi zajímavé části svého projevu ale zdůraznil osobní odpovědnost každého občana ke svému životu s upozorněním, že velkou část jeho problémů za nikoho žádná vláda řešit nemůže a nebude.
     Na Sarah Palin jsem byla v pondělí zvědavá možná ještě o něco víc než na Obamu. Na jejím shromáždění se sešlo podle mého odhadu o něco méně lidí, ale nálada přítomných byla velmi optimistická. Country zpěvák Hank Williams Jr. byl příjemným úvodem jejího vystoupení, při kterém jí to velmi slušelo, a i ona dokázala svým pozitivním a optimistickým proslovem nadchnout naši převážně konzervativní oblast. Vzhledem k tomu, že těsně před volbami je stát Missouri rozdělen přesně na 49%-49% mezi Obamou a McCainem, a že v celé historii voleb pouze jednou volil jinak než pro vítěze, domnívám se, že čekání na výsledky bude docela zajímavé.
     Z pozice pragmatického občana amerického středozápadu je volba Baracka Obamy logická z několika následujících důvodů:

- vyjádření nesouhlasu s Bushovou domácí i zahraniční politikou posledních osmi let
- vyjádření nesouhlasu k nezodpovědným praktikám finančníků na Wall Street, vedoucí k finanční krizi
- vyjádření nesouhlasu s tím, že viníci krize nebyli a nejsou potrestáni
- vyjádření nesouhlasu k zhoršující se ekonomické situaci v USA, zejména k pomalu rostoucí nezaměstnanosti a zároveň snižování hodnot nemovitostí
- vyjádření obav z budoucnosti
- přiznání, že "Maverick" McCain dle vlastních slov musí prosazovat své názory nejen proti vlastním straníkům, ale v případe úspěchu i proti většinově demokratickému kongresu, což povážlivé snižuje jeho schopnost prosazení nějakých výrazných změn ve Washingtonu
- ocenění výborně vedené kampaně ze strany Barracka Obamy a demokratů, kteří dokázali probudit zájem a nadšení u miliónů mladých lidí
- víra v demokracii a v pozitivní změny pro "střední třídu"

     Zvolení Obamy by navíc paradoxně mohlo pomoci republikánům se probrat z určité apatie a začít pracovat sami na sobě, pokud nechtějí hrát i v budoucnosti druhé housle. Škody, které napáchal prezident Bush i ve vlastní straně jsou větší, než s na první pohled zdá. Vždyť se na žádost vlastních straníků v posledních dnech vyhýbá i tomu, aby se ukazoval na veřejnosti, v souladu s průzkumem veřejného mínění, kde se jeho obliba v současnosti pohybuje okolo 26%. Nezávislý volič nemá rád pocit, že jeho jediné dvě volby jsou elitářství nebo socialismus, ale když k tomuto závěru dochází i plno řadových republikánů, není to dobré znamení.
     Nikdo nedokáže s určitostí odhadnout předem, jaký bude Barack Obama prezident, a jaké to bude mít následky pro zbytek světa, který jeho zvolení očekává převážně s nadšením. Z některých jeho projevů se dá vytušit, že by rád přesunul válku z Iráku do Afghánistánu a přestal dotovat irácký rozvoj. Pokud se tak stane, přispěje to ke zlepšení situace v dané oblasti, nebo spíše k narušení stability? Obama také hovoří o vládní podpoře firmám, které přestanou posílat práci do zahraničí. Můžeme očekávat hromadné přesuny výroby z Asie i Evropy zpět do USA? Při dostatečných daňových úlevách by to bylo částečně reálné, zejména v oblastech, kde se již tak stále zvyšují náklady na dopravu spolu se zvyšováním mezd místních obyvatel. Dalším bodem bude snaha o nezávislost v otázkách energie, která by nepříjemně zasáhla naše zahraniční dodavatele. Problém amerického voliče je ale hlubší. Ze zkušenosti totiž ví, že pokud USA nebude pomáhat mnohým zemím s rozvojem, výrobou a odbytem, nakonec za to zaplatí jinou formou, ať už finanční výpomocí nebo možnou válkou.
     Netvrdím, že se s určitostí stane to, co nám Obama ve svých projevech předkládá. Současná situace napovídá, že se bude muset jít spíše zlatou střední cestou, některé projekty se uskuteční nebo upraví, některé se odsunou, některé zaniknou. Očekávat zázrak a vyřešení všech domácích i světových problémů s příchodem nového prezidenta je hodně naivní a hloupé. A požadovat právo občanů jiných států, aby mohli volit amerického prezidenta, jak se poslední dobou občas děje, je ještě více postavené na hlavu. Dovedete si představit ten křik, kdyby chtěli Američané volit ve Francii, Německu, Rusku nebo Číně?
     Američané si dnes zvolí svého nového prezidenta sobecky, ale i podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, jako všude jinde. Dobře vědí, že je určitá část světa nemá ráda, ale také vědí, že tomu tak v menším či větším měřítku bude i nadále stejně tak, jako pro jiné části jsou a nadále budou symbolem demokracie a snu o naději na lepší život. A to je stále mnohem víc, než se dá říct o většině jiných zemí.

Autor: Pavlina OToole | úterý 4.11.2008 4:10 | karma článku: 19,19 | přečteno: 2432x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Pan prezident asi nemá angličtinu rád

Když jsem v neděli večer zhlédla záznam z čínského studia během prezidentovy návštěvy a pak si poslechla i záznam Hovorů z Lán, poléval mě místy studený pot z jeho výslovnosti, z nesrozumitelného povídání, ale zejména pak při jeho svérázném překladu z angličtiny do mateřského jazyka. Ráda bych mu nejen vysvětlila, v čem dělá chyby a v čem se mýlí, ale navrhla bych mu i rozumné řešení.

4.11.2014 v 2:36 | Karma: 48,84 | Přečteno: 90949x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Asi tomu rasismu špatně rozumím...

28. srpna uplyne padesát a jeden rok ode dne, kdy Martin Luther King Jr. přednesl ve Washingtonu svůj projev, který je znám pod názvem „Mám sen“. Jedna věta v jeho projevu mi utkvěla v hlavě obzvlášť výrazně: „Mám sen, že jednou budou mé čtyři děti žít v zemi, kde budou souzeny ne podle barvy jejich kůže, ale podle jejich charakteru.“ Přiznám se, že mám tu větu moc ráda a že s ní naprosto souhlasím. Každý z nás by měl být posuzován dle našich skutků a ne dle příslušenství k nějaké skupině, která je nám navíc dána geneticky.

27.8.2014 v 2:32 | Karma: 38,74 | Přečteno: 3910x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Potravinové lístky aneb sociální dávky v USA

Kolega Roman Šebl včera uveřejnil svůj blog s názvem „47,6 miliónů Američanů pobírá potravinové lístky“, který mě svým tématem zaujal. Přiznám se, že mě ale nemile překvapily základní neznalosti autora k tématu, o kterém s takovým zápalem píše. Vzhledem k tomu, že jsem v českém tisku zaznamenala nejeden článek či blog na téma "Food Stamps", a prakticky vždy se jednalo o velmi zjednodušené a jednostranné informace, ráda bych českým čtenářům přiblížila, co to jsou potravinové lístky, k čemu slouží, kdo je od státu dostává a jak jsou zneužívány.

20.2.2014 v 3:29 | Karma: 34,24 | Přečteno: 6224x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Ze zákulisí voleb na prvním stupni ZŠ

Náš Kevin se rozhodl, že se stane prezidentem, když mu byly tři roky. Nastoupil totiž právě do školky, ve které se kromě s novými kamarády, školním řádem a nepříliš oblíbenou ústavní stravou seznámil i s úlomky americké historie. Největší dojem na něj udělal první americký prezident, George Washington, a malý Kevin se stal nejen jeho velikým obdivovatelem, ale vzal si také do hlavy, že bude i jeho úspěšným následovníkem.

23.10.2013 v 15:20 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Křik týraného člověka

Paní Irena Fuchsová napsala blog s názvem „Týrané ženy, týraní muži – musíte křičet!“, ve kterém popisuje situaci, které byla svědkem. Viděla na vlastní oči fyzické napadení ženy jejím manželem, a nyní doufá, že se jí žena ozve a ona jí poradí. Poradí jí jednu věc, že musí křičet.

4.2.2013 v 2:05 | Karma: 35,26 | Přečteno: 3878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite