Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poklady pana učitele a trenéra

     Partnera do života si většinou nevybíráme podle jeho povolání, ale podle úplně jiných měřítek. Jenže někdy se naším partnerem může stát člověk právě díky jeho povolání, i když třeba nepřímo, jako se to stalo mně.

     Když jsem po několikaměsíčním váhání konečně přijala pozvání na rande od urostlého a sympatického basketbalového trenéra mého syna, na žádnou vážnější známost jsem dva roky po rozvodu ani nepomýšlela. Ale jak příjemný večer ubíhal v zajímavém rozhovoru plném souznění, začala jsem být nervózní. Věděla jsem, že dojde na osudnou otázku o mých dětech, a naše první rande zůstane zároveň tím posledním. Nakonec jsem to nevydržela, a uprostřed debaty o politice a Evropě jsem naprosto nelogicky plácla: "Já mám kromě syna ještě dvě dcery..."
     Jen se usmál: "To já přece dávno vím, a líbí se mi, jak to s nimi sama zvládáte..."
     Co se stalo? Kde je náhlé zblednutí, koktání a úprk? Kde je šok a blekotání o důležité schůzce, na kterou úplně zapomněl? Vysvětlení se mi dostalo okamžitě: "Tři děti jsou bezva, i když já jsem zvyklý jich mít kolem sebe denně nejmíň třicet..." No jo, statečný učitel! A statečným zůstal dodnes, během dalších téměř sedmi let, a to i po narození čtvrtého potomka...
     Mít v rodině učitele je skvělá věc. Vlastní dospívající mládež vám nemůže o ničem ve škole věšet bulíky na nos. A navíc, všechny kolegy znáte osobně, takže se o každém průšvihu svých dětí dozvíte dřív, než provinilec dorazí domů a stačí si vymyslet nějakou výmluvu. Horší ale je, když zjistíte, jak rychle ztrácíte soukromí. Trvalo mi nějakou dobu, než jsem si zvykla na telefonáty v jedenáct hodin večer, kdy si Billy vzpomněl na zítřejší test, ale zapomněl, z čeho bude, a tak logicky volá svému kantorovi domů, aby si s ním o testu popovídal. V sobotu v šest ráno opět zvoní telefon, a na druhém konci je pro změnu Rachel, která aktivně dorazila na ranní trénink přespolního běhu, kde nikdo není, neboť si nepřečetla rozvrh, že začátek byl dnes posunut až na sedmou hodinu. A to ani nemluvím o manželových narozeninách, kdy se nám ve dveřích objevilo dvacet výrostků - gratulantů s malým dortíkem, aby nám několik hodin okupovali celý barák a snědli kromě našeho velkého dortu i tři velké pizzy, které jsme zrovna neprozřetelně objednali. Však víte, žaludky dospívající mládeže postrádají dno...
    Na osobní vztahy s "naší mládeží" jsem si již dávno zvykla a vůbec mě nepřekvapí, když mě během jednoho nákupu v obchodě postupně zastaví patnáct lidí: "Paní O'Toole, jak se vede malému synkovi po operaci? Přijdete v úterý na třídní schůzky? Budete na sobotním zápase?" "Bezva, přijdu, určitě budu." Sakra, zase jsem zapomněla koupit vajíčka!
     Největší poklad má můj muž na polici v šatně. Jedná se o velkou krabici z umělé hmoty, plnou fotek, přáníček, pohledů i dopisů od stávajících i minulých studentů. Nikdy bych nevěřila, kolik se mu jich za ta léta nahromadilo, a jak zajímavé vzkazy tam lze najít. S jeho laskavým svolením jich tu pár pro příklad uvedu:
     "Vážený pane O'Toole, z celého srdce děkuji za čas a trpělivost, který jste mi věnoval, abych úspěšně složil zkoušky na univerzitu."
     "Děkuji Vám, že jste ve mně vzbudil zájem o biologii, právě jsem byla přijata na lékařskou fakultu."
     "Děkuji Vám za Vaše tvrdé tréninky, díky kterým jsem se umístil na státních závodech a získal stipendium."
     "Máme Vás moc rádi, jste skvělý učitel."
     "Vážím si toho, že jste vždy vyslechl mé problémy a pomohl mi s nimi."
     Jedno z nejdůležitějších je ale asi malé, nenápadné přáníčko od dnes již dospělého studenta:
     "Nikdy nezapomenu, jak moc jste mi pomohl a změnil můj život. Scott."
     Na Scotta se já pamatuji jen matně, ale vím, že to byl jeden z místních grázlíků, věčně v průšvihu. V šestnácti pil, kouřil, experimentoval s drogami a toulal se po nocích s partou podobných flákačů. Rodiče ani škola s ním nedokázali dlouho hnout, a navíc se ho rodina snažila omlouvat. Scott se totiž změnil po tragické smrti svého staršího bratrance, se kterým vyrůstal, a kterého zabil autem opilý řidič. Můj muž se po domluvě s ředitelkou školy na Scotta zaměřil. Nalákal ho do oddílu lehké atletiky a pomohl mu zapadnout do party sportovců. Každý den před začátkem školy věnoval půlhodinu doučování nejen Scottovi, ale i ostatním, kteří se ocitli ve studiu pozadu, což ostatně dělá dodnes. Kluk vše postupně dohnal, a parta bláznivých atletů vytlačila partu grázlíků ze Scottova života. Samozřejmě, že bez pomoci ostatních kluků by to nebylo možné, ale ani bez zájmu, času a trpělivosti jeho učitele a trenéra. A milý Scott nakonec vystudoval a oženil se, ale nikdy nezapomene mému muži každý rok poslat alespoň přání k Vánocům.
     Na menším městě, život s učitelem a trenérem je pestrý a rozvrh nabitý. A hlavně určitě není nudný. Když si vyrazíme do hezké restaurace na romantickou večeři při svíčkách, servírka je bývalá studentka, kuchař bývalý student, a u vedlejšího stolu sedí rodiče současných studentů, takže hádejte, o čem se celý večer mluví místo romantického žvatlání? Ale já si nestěžuji, ani náhodou. Samotné žvatlání by mě asi přestalo brzy bavit, takhle alespoň nikdy nevím, co mě čeká, a má to i své výhody. Jako když mě třeba před časem zastavil šerifův pomocník za rychlejší jízdu. Přistoupil s vážným výrazem k mému okénku, a když se na mně podíval, usmál se od ucha k uchu:
     "Dobrý den, paní O'Toole, kampak dnes tak pospícháte?"
     "Na basketbalový zápas, zdržela jsem se v práci, Jeffrey. Hrajeme proti Mustangům."
     "No tak to jeďte, ať to stihnete. A pozdravujte trenéra!"

 

 


 

Autor: Pavlina OToole | čtvrtek 2.10.2008 20:45 | karma článku: 27,95 | přečteno: 2358x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Pan prezident asi nemá angličtinu rád

Když jsem v neděli večer zhlédla záznam z čínského studia během prezidentovy návštěvy a pak si poslechla i záznam Hovorů z Lán, poléval mě místy studený pot z jeho výslovnosti, z nesrozumitelného povídání, ale zejména pak při jeho svérázném překladu z angličtiny do mateřského jazyka. Ráda bych mu nejen vysvětlila, v čem dělá chyby a v čem se mýlí, ale navrhla bych mu i rozumné řešení.

4.11.2014 v 2:36 | Karma: 48,84 | Přečteno: 90947x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Asi tomu rasismu špatně rozumím...

28. srpna uplyne padesát a jeden rok ode dne, kdy Martin Luther King Jr. přednesl ve Washingtonu svůj projev, který je znám pod názvem „Mám sen“. Jedna věta v jeho projevu mi utkvěla v hlavě obzvlášť výrazně: „Mám sen, že jednou budou mé čtyři děti žít v zemi, kde budou souzeny ne podle barvy jejich kůže, ale podle jejich charakteru.“ Přiznám se, že mám tu větu moc ráda a že s ní naprosto souhlasím. Každý z nás by měl být posuzován dle našich skutků a ne dle příslušenství k nějaké skupině, která je nám navíc dána geneticky.

27.8.2014 v 2:32 | Karma: 38,74 | Přečteno: 3910x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Potravinové lístky aneb sociální dávky v USA

Kolega Roman Šebl včera uveřejnil svůj blog s názvem „47,6 miliónů Američanů pobírá potravinové lístky“, který mě svým tématem zaujal. Přiznám se, že mě ale nemile překvapily základní neznalosti autora k tématu, o kterém s takovým zápalem píše. Vzhledem k tomu, že jsem v českém tisku zaznamenala nejeden článek či blog na téma "Food Stamps", a prakticky vždy se jednalo o velmi zjednodušené a jednostranné informace, ráda bych českým čtenářům přiblížila, co to jsou potravinové lístky, k čemu slouží, kdo je od státu dostává a jak jsou zneužívány.

20.2.2014 v 3:29 | Karma: 34,24 | Přečteno: 6224x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Ze zákulisí voleb na prvním stupni ZŠ

Náš Kevin se rozhodl, že se stane prezidentem, když mu byly tři roky. Nastoupil totiž právě do školky, ve které se kromě s novými kamarády, školním řádem a nepříliš oblíbenou ústavní stravou seznámil i s úlomky americké historie. Největší dojem na něj udělal první americký prezident, George Washington, a malý Kevin se stal nejen jeho velikým obdivovatelem, ale vzal si také do hlavy, že bude i jeho úspěšným následovníkem.

23.10.2013 v 15:20 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Křik týraného člověka

Paní Irena Fuchsová napsala blog s názvem „Týrané ženy, týraní muži – musíte křičet!“, ve kterém popisuje situaci, které byla svědkem. Viděla na vlastní oči fyzické napadení ženy jejím manželem, a nyní doufá, že se jí žena ozve a ona jí poradí. Poradí jí jednu věc, že musí křičet.

4.2.2013 v 2:05 | Karma: 35,26 | Přečteno: 3877x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

Dopis Ježíškovi aneb Biologické hodiny na druhou

Milý Ježíšku, tak Ti už zase píšu. Tedy doufám, že se na mně ještě pamatuješ. Před dvaceti sedmi lety jsi mě přivedl do pořádného šoku, když jsi mi pod stromeček nadělil tříkilovou holčičku. Byl to ten nejkrásnější dárek, který jsem si mohla přát, i když mi, pravda, na pěkných pár let (vlastně dodnes) Vánoce trošku zkomplikoval. Zatímco ostatní bláznivé ženské pouze gruntují, nakupují dárky a pečou cukroví, já musím ještě navíc vymýšlet dárek k narozeninám a péct a zdobit na Štědrý den narozeninový dort! Na druhou stranu je ale pravda, že ani když mě ve stáří postihne Alzheimer, zřejmě na tyto narozeniny jako na jediné nikdy nezapomenu.

1.12.2011 v 6:42 | Karma: 27,39 | Přečteno: 2197x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

Biftek a klasik (povídka)

Pro většinu lidí to byl jen další studený a deštivý podzimní den, ale Lucie zářila jak první jarní sluneční paprsek. Nevadilo ji, že ji zrovna zkropilo zablácenou vodou od hlavy až k patě projíždějící auto, netrápila ji šedivá barva malého pohraničního městečka, jehož jediným barevným oživením byly ve větru zuřivě plápolající rudé prapory s hvězdami k výročí VŘSR, ba dokonce ani prudká a otravná nevolnost, která na ni tu a tam zaútočila, nedokázala zmírnit ten úžasný pocit, kterým byla přeplněna každičká buňka jejího bytí.

15.11.2011 v 23:31 | Karma: 12,09 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Poezie a próza

Pavlina OToole

Proč od něj ta slepice neodejde?

„Dlouhodobé domácí násilí: být takto týrán je jako být unesen a mučen za výkupné, kde nikdy nedáte dohromady dost, aby to únosci stačilo.“ Rebecca J. Burns

17.10.2011 v 8:39 | Karma: 40,38 | Přečteno: 18167x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

Říjnová revoluce na Wall Street

Dle polského listu Gazeta Wyborcza se bývalý polský prezident a bývalý vůdce odborového hnutí Lech Walesa chystá přijet podpořit demonstranty na Wall Street, informoval ve čtvrtek Idnes.cz. Walesa vyzval i prezidenta Obamu, aby se k němu připojil. Mimo jiné také prohlásil, že kapitalismus musí padnout. Pan Walesa evidentně vůbec netuší, že proti kapitalismu jako systému demonstrace určené nejsou, a že by bylo podivné, kdyby prezident Obama jeho výzvu přijal a šel demonstrovat sám proti sobě.

15.10.2011 v 9:22 | Karma: 19,66 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Zprávy o stříhání vousů, ale o otázce rasismu ani muk!

“Nevěřím, že rasismus někoho drží v této zemi zpátky. Větší pravda je, že je drží zpátky výmluvy na rasismus.” Herman Cain – volná citace

11.10.2011 v 6:01 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2065x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Poloviční články a nesmysly od českých novinářů

''Ve skutečném světě se nic nestává ve správný čas na správném místě. Práce novinářů a historiků je to napravit.'' Mark Twain

23.9.2011 v 7:08 | Karma: 44,03 | Přečteno: 5301x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

Mast od indiánské babičky

„Jiný kraj, jiný mrav,“ říkám si potichu, když dává můj americký manžel našim dětem na bolest v krku ovocné nanuky, zatímco já jim nutím horké bylinkové čaje s medem a citrónem. Můžete hádat, kdo tento souboj o léčbu u dětí pravidelně vyhrává a kdo si naopak ty čaje pak klidně může vypít sám...

24.9.2010 v 4:35 | Karma: 30,20 | Přečteno: 3285x | Diskuse| Ona

Pavlina OToole

Pan Jakl je mezi konspirátory pouhým amatérem

Před pár dny pan Jakl napsal zde na blogu článek s názvem “Kolik lze vydělat zamaštěným ptákem”, který osobně považuji za vzácnou perlu článků na IDnes.cz. Pan Jakl obviňuje média a zřejmě také nějakého tajného nepřítele, kteří se snaží s “kdovíčím zamaštěným ptákem z někoho vyrazit desítky miliard”. A které nakonec zaplatíme my všichni na vstupném do okázalého divadla. Pod slibným titulkem článku ale nečekejte, že se v textu dozvíte, kolik a kdo na ptákovi vydělává, natož to, kdo na celé havárii tak tratí a jak na celé spiknutí doplatíme my. Nevím, jestli autorovi došla fantazie nebo odvaha a tím svou konspirační teorii nedotáhl do konce, ale to nevadí, ráda mu nezištně (!) pomohu.

13.8.2010 v 6:10 | Karma: 35,12 | Přečteno: 6308x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

Na olejové pláži (Fotoblog)

Tak nám prý už ten gejzír ropy konečně po třech měsících ucpou a začnou odčerpávat. Zaplatí škody a vše uklidí. Vlastně se ani tak moc neděje, ryby a mořské plody ze zálivu můžeme v klidu jíst, ujistil nás náš prezident Barack Obama. Také na dovolenou na floridské pláže si máme dojet, podpořit místní ekonomiku. A tak jsme se na tu idylu dojeli podívat na vlastní oči, na pláže floridské Pensacoly. Po shlédnutí následujících fotek je jasné, že dovolenou jsme zde nestrávili, nic nejedli a ekonomiku nepodpořili, ale přesunuli se o pár set kilometrů dál, až k Atlantiku... Konečně, ani Obamovic rodinku jsme tu na dovolené nikde nezahlédli...

14.7.2010 v 5:55 | Karma: 15,72 | Přečteno: 2583x | Diskuse| Fotoblogy

Pavlina OToole

Jak jsem se z kariéristky stala "sockou"...

"Máme schůzku u šéfa," nakoukla ke mně do kanceláře sekretářka vedení podniku. "Už zase?" tiše se divím a rozpačitě se zvedám. Mé tušení mě nezklamalo, další snižování počtu zaměstnanců, potřetí za dva měsíce. Další mí dva blízcí spolupracovníci byli dnes ráno v tichosti propuštěni. Nešťastně se podívám na Michelle a Marka, a s údivem se zeptám hlavního managera: "To si vážně myslíte, že to ve třech utáhneme sami? Teď, na začátku sezóny?" Manager Joe se na mně podívá stejně smutně a jen si povzdechne: "To rozhodla korporace, včera mi to oznámili - v rámci šetření. Je krize, musíme to překonat." A tak si opět rozdělujeme práci bývalých kolegů, a jede se dál - i po nocích a o víkendech.

18.6.2010 v 7:59 | Karma: 45,79 | Přečteno: 18950x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

Pomoc! Máme doma divné stvoření!

Stalo se to asi před dvěma lety, úplně nečekaně a zákeřně. Naše roztomilá, veselá a mazlívá dceruška Kristýnka záhadně zmizela z našeho života, a místo ní se tu objevilo podivné a nevyzpytatelné stvoření, po jehož původu stále marně pátráme. Manžel, který má rád sci-fi, se domnívá, že jsme se stali objektem nějakého šíleného experimentu. Naši malou Kristýnku nám prý unesli mimozemšťané, a vyměnili nám ji za technicky vyspělého robota, který na nás zkouší psychickou odolnost celé lidské rasy. Pokud je to pravda, tak vážení spoluobčané, řeknu vám to na rovinu - je to s námi lidmi dost nahnuté.

23.4.2010 v 4:35 | Karma: 35,48 | Přečteno: 3466x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

Koho budeš volit? Já asi Google...

Předvolební období jsou v současnosti plná slibů více či méně nesplnitelnými, obviňování, výpadů a horečnatého utajování vlastních pochybných aktivit, kdy politik, omráčen vlastní ideologií i genialitou, nestoudně oblbuje občany v marné víře, že se mu podaří odvrátit neodvratitelné - vymřeni vlastního druhu. Občan volí v upřímné naději v lepší budoucnost a je čím dál více zklamán pocitem, že každý, kdo má zastupovat jeho zájmy, se záhy změní přinejmenším v ubohého handlíře, v horším případě přímo v politickou bordel-mamá. A čím je hůře, tím více jinak celkem pragmatických občanů tajně doufá, že se objeví nějaký ten Mesiáš a spasí nás.

12.3.2010 v 21:27 | Karma: 18,71 | Přečteno: 1837x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Pro mé děti jen to nejlepší

Domnívám se, že my matky jsme takový speciální druh Homo sapiens (člověka rozumného), ale určitě se od ostatních nerozlišujeme tím, že bychom byly o něco rozumnější, právě naopak. Ve chvílí, kdy se celkem rozumné a normální ženě narodí první potomek, promění se v psychicky nevyváženého jedince, kterým zřejmě zůstane až do svého posledního dechu. Vše začne už v porodnici, kde nenápadné porovnáváme náš velký zázrak s těmi ostatními, rozumějte obyčejnými miminky, a naplní nás neuvěřitelná pýcha, že to naše mimčo je nejen nejkrásnější a viditelně nejchytřejší, ale dokonce už druhý den po narození má mnohem zdravější barvu než ti ostatní! To, že má ve skutečnosti žloutenku, jak nám později prozradí paní doktorka, nás sice na pár dní a hlavně nocí pořádně vyděsí, ale i tak budeme ještě celá léta vyprávět, jak naší Michalce ta lehce broskvová pleť náramně slušela.

3.2.2010 v 23:55 | Karma: 23,93 | Přečteno: 2355x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

"Hlavně myslet pozitivně!"

Tuto větičku si říkám stále častěji v šest hodin ráno, kdy je čas vstávat. Za okny je tma, chladno a prší. Po třech minutách urputného přesvědčování sama sebe vstanu a rozsvítím všechna světla. Prý to pomáhá k dobré náladě, a tak se rozhodnu pomoci i ostatním členům rodiny. Nesouhlasné výkřiky mi prozradí, že ne každý dokáže ocenit dobrý úmysl. Z jednoho dětského pokoje (nebo lépe řečeno "pubertálního" pokoje, se dokonce ozve výkřik, který se nápadně podobá slovu "crazy". Na vteřinku se zarazím, ale pozitivní myšlenka zvítězí: Musela jsem se přeslechnout! Nikdo z těch, kteří se mnou sdílí genový materiál a střechu nad hlavou, by mě určitě bláznem nenazval!

23.10.2009 v 22:57 | Karma: 24,82 | Přečteno: 2692x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

Také "multitaskujete"?

Včera jsem si pro zajímavost pročítala české inzeráty, a narazila jsem i na ty, kde nabízí různá zaměstnání zahraniční firmy, a to v angličtině. Všimla jsem si, že se tam často opakuje jeden zajímavý požadavek pro zájemce: multitasking, nebo-li volně přeloženo - zvládání několika, ale spíše mnoha činností či úkonů najednou. U česky psaných inzerátů jsem si podobného požadavku nevšimla, ale pokud se mýlím, tak mě opravte. Ono na něj jistě časem také dojde. V USA je "multitasking" velice častý a oblíbený požadavek pro zájemce o zaměstnání, ale ne každý ho zvládne.

14.6.2009 v 22:16 | Karma: 32,63 | Přečteno: 3718x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite