Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se dostat do ghetta

     Ghetta nebo "the hoods" v amerických velkoměstech často leží přímo v srdci metropolitní oblasti, ale i přesto jsou od okolního světa oddělená pomyslnou hranicí, za kterou mnoho lidí zvenčí nikdy nevstoupí. Průměrný Američan, natož cizinec, ví o životě v ghettu velmi málo, a k získání informací je tedy většinou závislý na oficiálních reportážích, vyprávění druhých, legendách, pověrách a předsudcích. Jistě jste o mnohém z ghetta slyšeli, máte své představy o tomto pekelném místě, a nikdy byste do něj nevkročili. Ale pokud vás zajímá tak jako zajímalo mně, jak se člověk v ghettu může ocitnout, jaký je tam život, kdo a jaké sociální dávky dostává, jak lidé v ghettech přežívají, a proč je tak těžké se odtamtud dostat ven, a hlavně, jestli jsou ta všechna vyprávění pravdivá, některé informace vám zřejmě jen potvrdí vaše představy, ale další vás možná velmi překvapí. Mne ghetto naučilo mnohému o životě samém i umění rozlišovat, ale nechci předbíhat.

     Když jsme se poprvé přistěhovali do Kansas City, pronajali jsme si útulný domek hned vedle největší univerzity uprostřed města nevím proč v domnění, že tato krásná historická čtvrť musí být obývána hlavně střední vrstvou a intelektuály. Dnes se jen musím usmát, jak naivní a neznalí jsme tehdy byli... Asi tak pátý den po nastěhování mne v noci probudila střelba z pistole. Tak to byl pro Češku začátkem 90. let docela šok. Jakýsi blázen střílel jen několik bloků od našeho domu, vzápětí následovaly sirény policejních aut, a za dalších několik minut nám lítala nad hlavou helikoptéra, která velkým jasným světlem pátrala po onom střelci v přilehlých ulicích. Celá akce netrvala ani hodinu, ale s myšlenkou na své malé děti jsem toho tu noc uz moc nenaspala.
     Druhý den jsem si došla za svou novou kamarádkou Tammy, a vyptávala se jí, jestli se máme začít balit. Tammy se mě pokoušela uklidnit tvrzením, že černošské ghetto začíná až několik bloků od naší ulice, takže se není čeho bát. Stačí, když tam prostě nepolezu, nemám tam konečně co dělat, a jsem v bezpečí. Ne že by mě to úplně uklidnilo, ale smlouvu na nájem a zaplaceno jsme měli na šest měsíců dopředu, a když jsem navíc zjistila, že naše druhá sousedka je starostka města, rozhodla jsem se nepanikařit, nevyhodit oknem skoro čtyři tisíce dolarů za nájem, ale s velkou opatrností vydržet. Dalších šest měsíců jsem střelbu slyšela ještě několikrát, a za hranici ghetta jsem se neodvážila.
     Když jsem po několika letech začala pracovat jako dobrovolnice, dostala jsem na starost právě děti z té obávané čtvrti. Vyučovala jsem totiž třikrát týdně počítače ve čtvrté třídě v katolické škole, která se nacházela přímo v centru jednoho z těchto ghett. Moji žáčci a žákyně patřili spíše k těm privilegovanějším dětem, byli nadaní, chytří a šikovní, a školné za ně většinou platila sama církev či některá jiná organizace, neboť měli šanci získat mnohem lepší vzdělání v této čtvrti na škole soukromé než veřejné. Ale mnohé z nich toho měli za sebou v deseti letech daleko vic než já ve třiceti, včetně několika zranění střelnou zbraní i znásilnění, a jejich oči viděly více, než my vidíme v akčních filmech, na které se mimochodem od té doby nedívám.
     Každé dítko znamená pro rodinu jistý příjem, a sociální dávky tvoří jen nepatrný zlomek toho, jak se dá na dětech vydělat. O ty nejchytřejší je postaráno dobře, dostanou se do lepších škol, a mají šanci na vzdělání a lepší budoucnost. Hloupější děti se zase dají zpeněžit jako postižené a získat vetší dávky jak od státu, tak od různých organizací. Až příliš často jsou trénovány tak, aby působily za pár stovek měsíčně jako mentálně zaostalé. A co s těmi průměrnými? I pro ně se najde uplatnění. Můžete si například za pár desítek dolarů dítě "koupit" od rodičů na odpis z daní. Děti školního věku mají často své stálé kšefty, ať už se jedná o rozvoz malých "zásilek" po čtvrti nebo drobné krádeže v obchodech či čehokoliv, na co narazí. U chlapců zejména svobodných matek se očekává, že ve třinácti letech se dokážou postarat sami o sebe, a mnozí v tomto věku odcházejí žit na vlastní pěst v gangu, což pro hodně z nich znamená začátek rychlého konce. V žádném případě to ale neplatí pro každou rodinu, a je opravdu potřeba hodně rozlišovat, s kým máte co do činění. Ale vraťme se do naší školy.
     V listopadu jsme začali shromažďovat potraviny na Den díkuvzdání, ze kterých jsme dávali dohromady balíky, obsahující brambory, sladké brambory, konzervy kukuřice a zelených fazolek a mnoho dalších polotovarů na sváteční večeři, ke kterým jsme nakonec přidali mraženého krocana, a vše jsme rozváželi místním lidem, kteří nás již netrpělivě očekávali, a často nám omluvně vyprávěli své příběhy. Mnozí se totiž za svou chudobu velmi styděli, ale je dobře si uvědomit, že chudoba je i v ghettu velice relativní pojem, a že mnohé jejich příběhy byla čistá nacvičená science fiction.
     V katolické škole nosí děti uniformy, na ulicích jich ale většina chodí zásadně ve značkových věcech, včetně bot. Pokud se podíváte do některé domácnosti v ghettu, nikdy předem nevíte, co uvidíte. Jsou zde byty a domky, které jsou prakticky prázdné až na pár starých a často rozbitých kusů nábytku. Některé jsou naopak naprosto přeplněné věcmi, že ani nemáte kam šlápnout. Někde mají čisťoučko a naklizeno, jinde takovou špínu a bordel, že ani nevidíte podlahu a nikdo by vás nedonutil si tam sednout, neboť jen při pohledu na tu spoušť vás začne svědit celé tělo. A tak je dobře se nenechat mýlit vnějším dojmem. I ghetto má své bohaté a chudé, své více či méně pracující, své více či méně pořádné, jako každá jiná čtvrť velkoměsta. A hlavně má svůj řád a zákony, které je třeba dodržovat a respektovat. Pokud tak činíte, nejen že můžete v ghettu žít v relativním bezpečí, ono se o vás dokonce dobře postará a ochrání vás.
     A jak se lidé do ghetta dostanou? Mnoho se jich tam narodilo, někteří si dům za pár stovek měsíčně pronajmou a přistěhují se, málokdo si tam dům koupí a žije v něm, a velké množství žadatelů čeká, až na ně přijde řada v pořadníku, a budou se tam moci nastěhovat. Připadá vám to divné? V malém městě jako je Jefferson City jste v pořadníku na byt či domek v jedné z těchto čtvrtí v průměru jeden rok, v St. Louis nebo Kansas City je to ale okolo tří let. V některých městech jsou ghetta převážně černošská, ale často se jedná o směs všech ras a národností. Přidělení bydlení od státu totiž záleží čistě na vašem příjmu, a požádat o něj může naprosto každý legální obyvatel, ale ne každý se odváží. A kdo jsou tedy tito žadatelé? Jedná se o různé jedince, kteří mají příliš nízký příjem, a to včetně studentů, různě postižení, staří lidé s nízkým důchodem, svobodné matky či celé rodiny, tedy naprosto každý, kdo je ve špatné finanční situaci a nemůže si dovolit platit regulérní nájem ze svého. Nájem a elektřinu či plyn totiž za drtivou většinu obyvatelstva ghetta platí zčásti nebo úplně stát a město.


O systému podpor a sociálních dávek budu pokračovat příště.

Autor: Pavlina OToole | čtvrtek 4.9.2008 5:00 | karma článku: 19,81 | přečteno: 2578x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Pan prezident asi nemá angličtinu rád

Když jsem v neděli večer zhlédla záznam z čínského studia během prezidentovy návštěvy a pak si poslechla i záznam Hovorů z Lán, poléval mě místy studený pot z jeho výslovnosti, z nesrozumitelného povídání, ale zejména pak při jeho svérázném překladu z angličtiny do mateřského jazyka. Ráda bych mu nejen vysvětlila, v čem dělá chyby a v čem se mýlí, ale navrhla bych mu i rozumné řešení.

4.11.2014 v 2:36 | Karma: 48,84 | Přečteno: 90949x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Asi tomu rasismu špatně rozumím...

28. srpna uplyne padesát a jeden rok ode dne, kdy Martin Luther King Jr. přednesl ve Washingtonu svůj projev, který je znám pod názvem „Mám sen“. Jedna věta v jeho projevu mi utkvěla v hlavě obzvlášť výrazně: „Mám sen, že jednou budou mé čtyři děti žít v zemi, kde budou souzeny ne podle barvy jejich kůže, ale podle jejich charakteru.“ Přiznám se, že mám tu větu moc ráda a že s ní naprosto souhlasím. Každý z nás by měl být posuzován dle našich skutků a ne dle příslušenství k nějaké skupině, která je nám navíc dána geneticky.

27.8.2014 v 2:32 | Karma: 38,74 | Přečteno: 3910x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Potravinové lístky aneb sociální dávky v USA

Kolega Roman Šebl včera uveřejnil svůj blog s názvem „47,6 miliónů Američanů pobírá potravinové lístky“, který mě svým tématem zaujal. Přiznám se, že mě ale nemile překvapily základní neznalosti autora k tématu, o kterém s takovým zápalem píše. Vzhledem k tomu, že jsem v českém tisku zaznamenala nejeden článek či blog na téma "Food Stamps", a prakticky vždy se jednalo o velmi zjednodušené a jednostranné informace, ráda bych českým čtenářům přiblížila, co to jsou potravinové lístky, k čemu slouží, kdo je od státu dostává a jak jsou zneužívány.

20.2.2014 v 3:29 | Karma: 34,24 | Přečteno: 6224x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Ze zákulisí voleb na prvním stupni ZŠ

Náš Kevin se rozhodl, že se stane prezidentem, když mu byly tři roky. Nastoupil totiž právě do školky, ve které se kromě s novými kamarády, školním řádem a nepříliš oblíbenou ústavní stravou seznámil i s úlomky americké historie. Největší dojem na něj udělal první americký prezident, George Washington, a malý Kevin se stal nejen jeho velikým obdivovatelem, ale vzal si také do hlavy, že bude i jeho úspěšným následovníkem.

23.10.2013 v 15:20 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Křik týraného člověka

Paní Irena Fuchsová napsala blog s názvem „Týrané ženy, týraní muži – musíte křičet!“, ve kterém popisuje situaci, které byla svědkem. Viděla na vlastní oči fyzické napadení ženy jejím manželem, a nyní doufá, že se jí žena ozve a ona jí poradí. Poradí jí jednu věc, že musí křičet.

4.2.2013 v 2:05 | Karma: 35,26 | Přečteno: 3878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite