Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Asi tomu rasismu špatně rozumím...

      28. srpna uplyne padesát a jeden rok ode dne, kdy Martin Luther King Jr. přednesl ve Washingtonu svůj projev, který je znám pod názvem „Mám sen“.  Jedna věta v jeho projevu mi utkvěla v hlavě obzvlášť výrazně: „Mám sen, že jednou budou mé čtyři děti žít v zemi, kde budou souzeny ne podle barvy jejich kůže, ale podle jejich charakteru.“ Přiznám se, že mám tu větu moc ráda a že s ní naprosto souhlasím. Každý z nás by měl být posuzován dle našich skutků a ne dle příslušenství k nějaké skupině, která je nám navíc dána geneticky.

     Tento měsíc, jen pár dní od sebe, se v USA staly na první pohled dva velmi podobné případy zastřelení občana policistou. Zatímco o prvním případu, kdy zemřel osmnáctiletý černoch Michael Brown ve Fergusonu ve státě Missouri jsme si mohli přečíst praticky ve všech světových médiích, o tom druhém  většina médií cudně mlčí. Proč?

     O Michaelovi Brownovi víme, že krátce před konfliktem s bílým policistou, při kterém byl zastřelen, kradl v nedalekém obchodě, odstrkoval prodavače a narušoval na silnici provoz. Dále se výpovědi střílejícího policisty a svědků rozcházejí, neboť policista tvrdí, že byl Brownem napaden a že se mu snažil i sebrat služební zbraň. Jeho výpověď podporuje i lékařská zpráva, ve které je uvedeno, že po incidentu vyhledal lékařské ošetření  s oteklým okem a obličejem v nedaleké nemocnici. Svědci z místa střelby naopak tvrdí, že Brown policistu vůbec nenapadl, ale naopak buď utíkal a byl střelen do zad (což pitva vyvrátila) anebo se vzdával s rukama nad hlavou. V médiích byl také popisován jako mladý černošský kluk bez zmínky o jeho tělesné konstrukci (2 metry a 130 kg), což je při pěstní potyčce docela důležitá informace.

     Ve Fergusonu následovala vlna protestů, vymáhání zveřejnění jména a bydliště střílejícího policisty (který se po zveřejnění těchto informací policií skrývá) a navíc se nám do státu Missouri nahrnuly hordy „odpůrců rasismu“ z jiných států, včetně New Yorku nebo Kalifornie. Tyto skupiny protestovaly proti tomu, aby bylo na černochy hleděno jinak než na kriminálníky tím, že rozbíjely výlohy a vykrádaly obchody. A reakce Bílého domu? Na pohřeb Michaela Browna přijeli i tři poradci prezidenta Obamy. Případ se dále vyšetřuje a protesty obyvatel Fergusonu proti rasismu pokračují.

     Příběh Dillona Tylora, ze stejné doby ve státě Utah, měl zpočátku podobný průběh. Mladý neozbrojený muž vyšel z nedalekého obchodu a střetl se s policejní hlídkou. Nebyl to také žádné neviňátko, byl na něj vydán zatykač pro porušení podmínky, a zřejmě neměl moc chuti k cestě do vězení. Dle svědků, kteří byli jeho příbuzní, si vytahoval kalhoty a to zřejmě vypadalo, jako že sahá po zbrani. Policista, který přijel na zavolání majitele obchodu s podezřením, že je mladý muž ozbrojen, ho zastřelil.

     Tím ale podobnost obou případů končí. Dillon Tylor byl napůl běloch, napůl Mexičan (v médiích označen jako bílý) a střílející černoch policista (v médiích prezentován jako nebílý). Jméno policisty nebylo zveřejněno, čeká se na vysledek vyšetřování. O případu celý týden informovaly, kromě sociálních sítí, jen místní tisk a televize, CNN a další celonárodní média mlčela. Ticho prolomily až včerejší Washington Times svým komentářem, že se mnohým kritikům nelíbí dvojí standard amerických médií. A nejen médií. Do Utahu se nesjíždí žádní ativisté, nikdo nerabuje, nikdo nemusí obyvatele uklidňovat a na pohřeb bílého kriminálníka se žádná delegace z Bílého domu nechystá...

     Washington Times také upozorňují na statistiku, podle které FBI vyšetřovalo v roce 2012 celkem 2,648 vražd, kde byli oběťmi černoši, a 2,412 z nich bylo zabito také černochy a jen 193 bělochy nebo Hispánci. Opačné statistiky (bílá oběť, bílý nebo černý vrah) jsou – 3,172 obětí, 2,630 vrahů bělochů, 448 vrahů černochů, 94 jiná rasa nebo neznámá. Uvedená čísla ukazují, že zabíjení z rasové nenávisti k černochům, jak vykřikují aktivisté ve Fergusonu, nemá nikde žádné velké opodstatnění.

     Možná mi z věty „Mám sen, že jednou budou mé čtyři děti žít v zemi, kde budou souzeni ne podle barvy jejich kůže, ale podle jejich charakteru“ něco uniklo. Pro mně je na těchto případech podstatné totiž jen to, že byli policisty ve výkonu služby zastřeleni dva kriminálníci a okolnosti jejich smrti a přiměřenost zásahů se vyšetřují. Nezajímá mě barva kůže zločince, nezajímá mě ani barva kůže střílejícího policisty, zajímají mě ale samozřejmě okolnosti obou případů a zejména bych byla ráda, kdybych u obou incidentů měla pokrytí médii na srovnatelné úrovni.

     Navíc by mě zajímalo, jestli nás světová média také budou informovat třeba o tom, jak parta černochů ztloukla bílého kluka, který jen procházel černošskou čtvrtí?

https://www.facebook.com/video.php?v=10202864505868275

     Anebo jsem slova Martina Luthera Kinga Jr. vůbec nepochopila....

 

Hezký den,

Pavlína OToole

 

 

http://www.washingtontimes.com/news/2014/aug/25/critics-see-racial-double-standard-in-coverage-of-/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS

Autor: Pavlina OToole | středa 27.8.2014 2:32 | karma článku: 38,74 | přečteno: 3910x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Pan prezident asi nemá angličtinu rád

Když jsem v neděli večer zhlédla záznam z čínského studia během prezidentovy návštěvy a pak si poslechla i záznam Hovorů z Lán, poléval mě místy studený pot z jeho výslovnosti, z nesrozumitelného povídání, ale zejména pak při jeho svérázném překladu z angličtiny do mateřského jazyka. Ráda bych mu nejen vysvětlila, v čem dělá chyby a v čem se mýlí, ale navrhla bych mu i rozumné řešení.

4.11.2014 v 2:36 | Karma: 48,84 | Přečteno: 90947x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Potravinové lístky aneb sociální dávky v USA

Kolega Roman Šebl včera uveřejnil svůj blog s názvem „47,6 miliónů Američanů pobírá potravinové lístky“, který mě svým tématem zaujal. Přiznám se, že mě ale nemile překvapily základní neznalosti autora k tématu, o kterém s takovým zápalem píše. Vzhledem k tomu, že jsem v českém tisku zaznamenala nejeden článek či blog na téma "Food Stamps", a prakticky vždy se jednalo o velmi zjednodušené a jednostranné informace, ráda bych českým čtenářům přiblížila, co to jsou potravinové lístky, k čemu slouží, kdo je od státu dostává a jak jsou zneužívány.

20.2.2014 v 3:29 | Karma: 34,24 | Přečteno: 6224x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Ze zákulisí voleb na prvním stupni ZŠ

Náš Kevin se rozhodl, že se stane prezidentem, když mu byly tři roky. Nastoupil totiž právě do školky, ve které se kromě s novými kamarády, školním řádem a nepříliš oblíbenou ústavní stravou seznámil i s úlomky americké historie. Největší dojem na něj udělal první americký prezident, George Washington, a malý Kevin se stal nejen jeho velikým obdivovatelem, ale vzal si také do hlavy, že bude i jeho úspěšným následovníkem.

23.10.2013 v 15:20 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Křik týraného člověka

Paní Irena Fuchsová napsala blog s názvem „Týrané ženy, týraní muži – musíte křičet!“, ve kterém popisuje situaci, které byla svědkem. Viděla na vlastní oči fyzické napadení ženy jejím manželem, a nyní doufá, že se jí žena ozve a ona jí poradí. Poradí jí jednu věc, že musí křičet.

4.2.2013 v 2:05 | Karma: 35,26 | Přečteno: 3878x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

Dopis Ježíškovi aneb Biologické hodiny na druhou

Milý Ježíšku, tak Ti už zase píšu. Tedy doufám, že se na mně ještě pamatuješ. Před dvaceti sedmi lety jsi mě přivedl do pořádného šoku, když jsi mi pod stromeček nadělil tříkilovou holčičku. Byl to ten nejkrásnější dárek, který jsem si mohla přát, i když mi, pravda, na pěkných pár let (vlastně dodnes) Vánoce trošku zkomplikoval. Zatímco ostatní bláznivé ženské pouze gruntují, nakupují dárky a pečou cukroví, já musím ještě navíc vymýšlet dárek k narozeninám a péct a zdobit na Štědrý den narozeninový dort! Na druhou stranu je ale pravda, že ani když mě ve stáří postihne Alzheimer, zřejmě na tyto narozeniny jako na jediné nikdy nezapomenu.

1.12.2011 v 6:42 | Karma: 27,39 | Přečteno: 2197x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite